Ați primit sau dăruit „coșar” de mărțișor? Despre magia și breasla coșarilor
“Hai coșar, coșar, prin oraș hoinar, hoinar”… Când versurile de mai sus erau scrise, întâlnirea cu un coșar te făcea să crezi că ești norocos și îți prindeai nasturele într-un soi de magie nevinovată a norocului. Astăzi, cel mai des îi întâlnim de 1 Martie, atunci când sunt „prinși în piept”. Anul acesta ați primit sau dăruit „coșar” de mărțișor?
Ce face coșarul
Coșarul, asa cum o spune și numele, curăță coșurile și sobele de funingine. Este sinonim cu hornar. Pentru că luptă astfel cu focul, funinginea care rămâne în urma curățării hornurilor se spune că te apără de boli. Un proverb românesc o confirmă: “Ti-a ieșit un coșar în drum/O să ai noroc de acum”. Se spune cî dacă te întâlnești cu un coșar trebuie să te prinzi de un nasture și să iți pui o dorință. Sau să îi ceri un fir din peria cu care curătă hornul și să o păstrezi ca să ai noroc.
Breasla coșarilor
„Coșarii au fost o prezență obișnuită și necesară în Lugojul de odinioară. Cei care se ocupau de curățarea coșurilor și a cuptoarelor, deși lucrau pe cont propriu, formau la rândul lor, din vechime, o breaslă fără statute. Cartea de adrese pentru Ungaria de Sud, publicată în 1890, îi menționează pe următorii coșari din Lugoj: Gelsinger Ludwig, Molnar Ludwig, Petculescu Nicolae, Rochusz Franz și Jurănescu Gheorghe. Numărul lor va rămâne constant până în perioada interbelică (1929): Fritz Roza, Gomborovics Nicolae, Molnar Carol, Pelici Iuliu, Petculescu Nicolae. În cadrul ÎNTREPRINDERILOR COMUNALE LUGOJ (1938) ia ființă în 1939 SERVICIUL DE HORNĂRIT AL ORAȘULUI LUGOJ, primul de acest fel din țară. Acesta era împărțit în patru circumscripții, în fiecare acționând câte un hornar șef însoțit de un ajutor. Se efectuau atât operațiuni de curățire, cât și de ardere a coșurilor. Începând cu anul 1948 hornăritul a fost asigurat de ÎNTREPRINDEREA DE GOSPODĂRIE ORĂȘENEASCĂ LUGOJ ( I.G.O.L.) – Cristian-Oliviu Gaidoș. (Sursa Muzeul Național al Banatului)
Foto: grupul hornarilor lugojeni la mijlocul anilor ’30 (Coșar/ Kéményseprő/ Rauchfangkehrer)- fotografie de L. Naschitz (colorizată 2021) Muzeul Național al Banatulu