MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE. Cum pot cânta balenele sub apă
În lume există o mulțime locuri ale căror secrete nu au fost elucidate nici până în zilele noastre. ȘTIRI PENTRU COPII vă vorbește azi, la rubrica MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE, despre cum pot cânta balenele sub apă. Oamenii de știință au în sfârșit o explicație.
Cântecul balenelor este unul dintre cele mai misterioase sunete care au fost auzite în ocean. În timp ce delfinii și balenele ucigașe au în nas un organ vocal care le permită să producă sunete, se crede că anumite specii de balene se folosesc de laringe pentru asta. Potrivit unui studiu publicat în revista Nature, laringele unei balene are o formă diferită de cea a altor mamifere. Acesta are cartilaje lungi, rigide și cilindrice care formează o formă de U. Astfel, balenele pot inspira și expira cantități masive de aer atunci când ies la suprafață.
Descoperirea modului în care balenele vocalizează ar putea ajuta oamenii de știință să înțeleagă mai bine modul în care poluarea fonică provocată de om în apele marine afectează giganții marini. Pe lângă documentarea înregistrărilor animalelor în sălbăticie, cercetătorii au reușit să studieze în laborator și două balene din specii diferite care au murit.
Balenele au o cutie vocală unică
Oamenii de știință au creat, de asemenea, modele computerizate ale cutiilor vocale ale balenelor care au simulat aspecte pe care nu le-au putut măsura în laborator, cum ar fi efectul contracției musculare asupra producției de sunet. Prin această simulare, cercetătorii au descoperit că cutia vocală a balenelor are un mecanism complet nou, care nu este descris la niciun alt animal.
Printre structurile specializate se număra o pernă de grăsime care vibrează atunci când aerul este împins afară din plămâni, permițând balenelor să creeze sunete de frecvență joasă sub apă pentru a comunica pe distanțe mari. Deoarece oceanul este întunecat, sunetul este principalul mijloc pe care balenele îl au pentru a se găsi între ele. Tot așa se găsesc și pentru a se împerechea. „Sunt cele mai mari animale care au cutreierat vreodată această planetă. Sunt super inteligente. Sunt foarte vocale. Sunt foarte sociabile. Pentru astfel de animale, ne-am dat seama acum cum au reușit cu atâta succes să comunice între ele în apă. Iar acest lucru a evoluat probabil în urmă cu 40 de milioane de ani și a permis balenelor de astăzi să aibă succes”, a explicat pentru cnn.com Coen Elemans, autorul principal al studiului.