Mai multe alimente consumate de copii, subiectul unei directive europene
O propunere de directivă europeană vizează mai multă transparență și calitate în ceea ce privește anumite alimente, care sunt consumate și de copii. Inițiativa vine din partea Parlamentului European, Comisiei și Consiliului Uniunii Europene și prevede revizuirea unor directive deja existente.
Inițiatorii proiectului sunt de părere că trebuie să existe mai multă transparență și calitate pentru etichetele de pe alimente. Vizate sunt „Directivele micului dejun”, iar alimentele pe care se concentrează directiva propusă sunt mierea, sucurile de fructe, gemurile și laptele conservat. Cei de la avocatoo.ro au explicat, într-o postare pe Instagram, pe înțelesul tuturor, ce presupune această propunere de directivă europeană.
Ce schimbări ar putea apărea pe etichete
Pentru amestecurile din miere, pe etichetă va trebui să fie indicată originea exactă, obligatoriu. În cazul în care mierea provine din mai multe țări, se vor menționa toate. În prezent, companiile au posibilitatea să înlocuiască lista țărilor de origine cu mențiunea „amestec de miere provenită din UE” sau „amestec de miere provenită din afara UE”.
Când vine vorba de sucurile de fructe, etichetele vor trebui să informeze consumatorii clar cu privire la procentul de zahăr. Așadar, vor fi folosite mențiunile „suc de fructe cu zaharuri reduse”, „suc de fructe cu zaharuri reduse obținut prin concentrat” sau „conține numai zaharuri prezente în mod natural”. Cerința suplimentară este ca reducerea zaharurilor să fie de cel puțin 30% în comparație cu un produs similar.
În ceea ce privește gemurile, în cazul lor se dorește creșterea conținutului minim de fructe. De la 350 g la 450 g per kilogram. Acest lucru este întâlnit în prezent numai la gemurile de calitate superioară. De asemenea, propunerea prevede și autorizarea utilizării termenului „marmeladă” ca sinonim pentru „gem”.
Ultimul aliment vizat de directiva europeană este laptele condensat. În cazul lui se prevede eliminarea distincției dintre lapte „evaporat” și lapte „condensat”. În esență, sunt același lucru. Din ambele se îndepărtează o parte semnificativă a apei printr-un proces de evaporare, fără adaos de zahăr. Totodată, propunerea mai prevede și ca, în cazul în care laptele condensat este îndulcit cu o cantitate mare de zahăr, acest lucru să fie menționat pe etichetă. În același timp, acordul prevede autorizarea laptelui deshidratat fără lactoză pentru consumatorii cu intoleranță.
Intrarea în vigoare a directivei are loc la 20 de zile de la publicarea textului final. Statele membre au la dispoziție 18 luni ca să transpună noile dispoziții în legislația națională și încă șase luni pentru aplicarea în UE.