De la ce vârstă consumă copiii energizante. Ce părere au părinții
Așa cum vă spuneam și ieri, legea care interzice comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit a băuturilor energizante a trecut de Camera Deputaților. Acum tot ce rămâne de făcut este ca președintele țării, Klaus Iohannis, să o promulge. Între timp, pe rețelele de socializare oamenii încep să vorbească despre acest subiect, iar discuțiile răspund la o întrebare importantă: De la ce vârstă consumă copiii energizante, și nu numai?
Măsura privind energizantele vizează inclusiv automatele cu produse alimentare, iar amenzile pot ajunge și la 30 de mii de lei. În timp ce adolescenții și chiar copiii consumatori de energizante sunt supărați că nu vor mai putea să-și cumpere astfel de băuturi, părinții sunt încântați de decizie. Pe un grup de Facebook mai mulți părinți au discutat despre consumul de energizante, cafea și sucuri carbogazoase pe bază de cofeină în rândul celor mici. În plus, au vorbit și despre fumat și vapat. Vârsta de la care copiii devin consumatori ai acestor categorii este una foarte fragedă.
„Colegii copilului meu beau energizante, cola, etc. Clasa a III-a. Deși i-am explicat în nenumărate rânduri că aceste băuturi dăunează sănătății, îl văd că îl tentează. Pentru că se lauda copiii cât de bune sunt și ce grozavi sunt că le beau. Precizez că e vorba și despre copii din alte clase de primară. Unii chiar de clase mai mici, despre care mi-a spus ca beau energizante și băuturi carbogazoase în mod regulat”, a scris, într-un comentariu pe o rețea de socializare, o mămică.
Copiii care n-au astfel de obiceiuri, excluși din grup
Din comentariile lăsate de părinți ne dăm seama cu ușurință că nu există școală în care să nu se consume fie energizante, fie sucuri carbogazoase, fie să se fumeze sau vapeze. Sunt cazuri în care adolescenții se și droghează la școală. „Clasa a IX-a, liceu mediu din București. Da, se fumează, se bea, iar la clasele terminale se vând droguri”, spune mama unui adolescent.
Aceste obiceiuri de consum, pe lângă că pun în pericol sănătatea, încurajează și bullyingul. Așa se face că acei copii exemplu, care nu beau energizante, sucuri și nu fumează, sunt marginalizați. „În clasa copilului meu a început o fetiță să vapeze din a V-a. De fumat, fumează mai mulți și mai multe în a VII-a, energizante și sucuri carbogazoase consumă aproape toți. Dar nu e treaba mea și nici nu mă interesează. Copilul meu nu fumează, nu vapează, nu bea sucuri carbogazoase și nici energizante. E exclus oricum din gașca lor”, spune o altă mămică.
Altcineva consideră că generația de azi este mult prea judecată. „Toți copiii sunt judecați, sunt puși la zid și se aruncă cu pietre în ei chiar de către noi, părinții. Care ar trebui să fim un exemplu pentru ei. Dar noi, facem în prezența lor, exact ceea ce nu am vrea să facă ei și după postăm în victime pe internet. Toți judecăm generația asta, dar oare generația asta nu este educată de noi?”, se întreabă retoric altcineva.