Țara noastră se numără printre cele mai sedentare țări din lume, ocupând locul cinci. Copiii nu fac sport, iar părinții, din păcate, le sunt exemple de cele mai multe ori. Acesta este un lucru grav fiindcă cei mici trebuie să facă mișcare pentru a dezvolta armonios și sănătos. Mai ales că mulți devin obezi.
În cadrul evenimentului eFAST Gaming și Sport, organizat de Uniunea Națională a Barourilor din România și Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților, a luat cuvântul și președintele Institutului Sportiv Român, Adrian Socaciu. Acesta a prezentat câteva date despre practicarea sportului în România. „Vreau să fac o radiografie în cifre a ceea ce înseamnă sport și gaming în momentul de față. Datele ne spun că 62% dintre români nu mai practică deloc activitate fizică și România se află în top 5 cele mai sedentare țări din lume în momentul de față. Și avem 2% dintre români care frecventează în mod activ sălile de sport și 18% care aleg să facă mișcare”, a afirmat Socaciu, potrivit agerpres.ro.
Obezitatea în rândul copiilor, o problemă globală
Printre cele mai mari probleme cu care omenirea se confruntă se numără și obezitatea în rândul copiilor. În anul 2016, numărul copiilor supraponderali cu vârsta sub cinci ani a fost estimat undeva la 41 de milioane. Aproape jumătate dintre aceștia trăiau în Asia, în timp ce un sfert trăiau în Africa. Majoritatea copiilor obezi tind să rămână așa și atunci când devin adulți. Ei riscă să dezvolte de-a lungul vieții probleme serioase precum diabetul sau diverse boli cardiovasculare. În 2021, obezitatea a fost principala cauză a 2,8 milioane de decese. Din fericire, supraponderabilitatea poate fi prevenită prin educație.
Principala cauză a obezității este un dezechilibru între numărul de calorii consumate și cele folosite de corpul nostru pentru energie. Dieta include de cele mai multe ori alimente bogate în grăsimi și zahăr, și mai puține vitamine și minerale. De asemenea, de-a lungul timpului oamenii au devenit tot mai sedentari. Aceștia nu mai fac mișcare fizică, iar printre motive se numără hobby-urile moderne, cum ar fi vizionatul de filme / seriale sau gaming-ul.