Cum au fost integrati elevii rromi din Cluj prin proiectul S.M.I.L.E.- Schools Make Inclusion a Living rEality
Inspectoratul Școlar Județean Cluj a finalizat proiectul „S.M.I.L.E.- Schools Make Inclusion a Living rEality! (Școlile fac incluziunea o realitate viabilă!)”.
Proiectul „S.M.I.L.E.- Schools Make Inclusion a Living rEality! (Școlile fac incluziunea o realitate viabilă!)”, accesat și derulat de către Inspectoratul Școlar Județean Cluj, în domeniul incluziunii copiilor rromi în școală a fost finanțat prin Granturile Spațiului Economic European (SEE). Reprezintă contribuția Islandei, a Principatului Liechtenstein și a Regatului Norvegiei pentru reducerea disparităților economice și sociale în spațiul economic european și consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul, sudul Europei și Statele baltice.
Acceptare și întrajutorare, elemente esențiale
Proiectul a avut ca obiectiv general creșterea capacității instituționale a șase instituții de învățământ preuniversitar, din medii rurale dezavantajate, din județul Cluj, de a dezvolta un mediu incluziv pentru populația școlară de etnie rromă. Beneficiare au fost unitățile școlare: Școala Gimnazială Cojocna, Școala Gimnazială Călățele, Școala Gimnazială Luna, Școala Gimnazială Așchileu Mare, Școala Gimnazială Ceanu Mare, Liceul Teoretic „Gelu Voievod” Gilău.
Proiectul s-a finalizat la sfârșitul lunii ianuarie 2024, prin intermediul unor activități de mare impact la nivelul comunității școlare. Au constat în patru serii de excursii a câte trei zile fiecare, în Tabăra Retezat- Iorgovanu, reunind un număr total de 252 de participanți (228 de elevi și 24 de cadre didactice) din cele șase instituții de învățământ preuniversitar. Cu aceaste ocazii, elevii au participat la diverse activități recreative, organizate și gestionate de monitori experimentați. Activitățile au scos în valoare calitățile elevilor și i-au ajutat să își crească stima de sine, simțul răspunderii și al implicării, munca în echipă și colaborarea, dar și competențe sociale, civice și morale bazate pe respect reciproc, acceptare și întrajutorare.
Abordare disciplinară/ transdisciplinară pentru cadre didactice și familii
66 de cadre didactice din școlile partenere au dezvoltat competențe de abordare disciplinară/ transdisciplinară curriculară și extracurriculară centrată pe elev, de creare a unui mediu de lucru inclusiv și multicultural prin participarea la cursuri de formare.Nici familiile elevilor nu au fost uitate. 96 de părinți rromi și nerromi au dezvoltat competențe comunicaționale și de relaționare bazate pe respect și acceptare prin participarea la activități de conștientizare și promovare a unui mediu incluziv fără discriminare și excludere socio-emoțională, sub coordonarea unor experți educaționali și a cadrelor didactice beneficiare de programe de formare în cadrul proiectului.
Un câștig pentru comunitățile școlare
„Proiectul implementat de Inspectoratul Școlar Județean Cluj reprezintă un câștig pentru comunitățile școlare din cele 6 unități de învățământ și, în egală măsură, un exemplu de bune practici pentru întreaga comunitate educațională clujeană, care va putea beneficia de rezultatele finale ale proiectului, în vederea realizării unor activități similare și în alte unități de învățământ”, a declarat doamna Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.