Peste 5.000 de școli primesc finanțare prin PNRR. Laboratoare smart pentru elevi
Apelul de proiecte „Dotarea unităților de învățământ și a unităților conexe” a fost deschis și derulat de Ministerul Educației la începutul anului trecut. În urma lui, peste 5.000 de școli și unități conexe primesc finanțare prin PNRR (Planul Național pentru Redresare și Reziliență).
Cele 5.846 de unități de învățământ, cuprinse în cadrul a 2.538 de proiecte, au solicitat finanțare pe diverse componente din cadrul apelului: digitalizarea mediilor de învățare din învățământul preuniversitar, infrastructură școlară, respectiv dotarea cu echipamente, inclusiv digitale, a atelierelor de practică din rețeaua învățământului profesional și tehnic. Cele mai multe proiecte, 108, au fost depuse în județul Suceava. Următoarele județe cu cele mai multe proiecte depuse sunt Argeș și Bihor, cu 98 de proiecte. În județul Teleorman au fost depuse 96 de proiecte. Pe de altă parte, județele cu cele mai puține proiecte depuse pentru finanțare prin PNRR sunt Covasna cu 14 proiecte, Harghita cu 13 proiecte și Ialomița cu 11 proiecte. Harta completă cu cele 2.538 de proiecte este disponibilă aici.
Laboratoare smart pentru un liceu din Timișoara
Sute de elevi care învață la Colegiul Național Bănățean din Timișoara se vor bucura de două laboratoare smart dedicate științei și tehnologiei. „Noi facem robotică la școală. De la clasa pregătitoare până la clasele de liceu. Însă era nevoie să avem și dotarea adecvată. Până acum, toată dotarea s-a făcut cu resurse proprii ale cadrelor didactice și ale elevilor. Iată că în sfârșit reușim să punem la dispoziție cele mai noi tehnologii. Aceste două laboratoare sunt pentru toate disciplinele. Vor putea ține ore de artă. Cu ochelarii VR vor putea vizita muzee în timpul orei. La geografie, vor putea vedea formele de relief în interiorul unui vulcan cu ajutorul ochelarilor VR”, a explicat profesorul Marius Lobază, potrivit Radio România Actualități.
Potrivit proiectului, lucrările ar trebui să fie finalizate în luna ianuarie a anului următor, însă inițiatorii speră să termine lucrările până la începerea noului an școlar. Valoarea totală a proiectului este de peste 700 mii de lei.