UPDATE. Simularea Evaluării Naționale. Peste 164 de mii de elevi au susținut prima probă. Ce subiecte au avut
Săptămâna aceasta se desfășoară simularea Evaluării Naționale. Potrivit Ministerului Educației, la prima probă, cea la Limba și literatura română, care a avut loc azi, au luat parte peste 164.600 de elevi. Ca urmare a unor tentative de fraudă, șase dintre ei au fost eliminați.
UPDATE.
La proba de Matematică, desfășurată marți, 6 februarie, în cadrul simulării EN VIII 2024, au participat, potrivit informațiilor furnizate de inspectoratele școlare județene (ora de referință: 14:00), peste 163.600 de elevi din totalul celor 176.266 de elevi înscriși în clasa a VIII-a la începutul anului școlar curent. Rată de prezență: 92,87%. În urma unor tentative de fraudă au fost eliminați 10 elevi. Simularea EN VIII din acest an școlar se încheie miercuri, 7 februarie, cu proba scrisă la Limba și literatura maternă. Platforma destinată evaluării digitalizate a funcționat conform standardelor tehnice pe toată durata derulării procesului de încărcare a lucrărilor.
ȘTIREA INIȚIALĂ.
Din totalul elevilor înscriși în clasa a VIII-a la începutul anului școlar, 176.266 elevi, peste 164.600 elevi s-au prezentat la simulare. Rata de prezență, potrivit datelor furnizate de inspectoratele școlare din țară, a fost de 93,4%. Platforma destinată evaluării digitalizate a funcționat în parametri optimi pe toată durata derulării procesului de încărcare a lucrărilor, cu excepția unui scurt interval de timp (aproximativ 20 de minute), însă fără a se înregistra blocaje.
Simularea Evaluării Naționale continuă mâine, 6 februarie, cu proba la Matematică. Subiectele sunt elaborate pe baza conținuturilor / competențelor asociate acestora, conform programelor pentru simulare, aprobate de Ministerul Educației. Subiectele și baremele se publică în fiecare zi de examen, la ora 15:00, aici. Rezultatele vor fi comunicate individual în data de 23 februarie și vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral. Notele obținute nu se trec în catalog, doar la solicitarea scrisă a elevilor / a părinților.
Ce subiecte au primit elevii
La subiectul I A elevii au avut de citit un fragment din „În umbra ei”, de Simona Antonescu, și un fragment din „Pisica mea în sala de lectură”, de Liviu Papadima. Apoi, pe baza celor două texte, au avut de rezolvat mai multe cerințe. Una dintre ele suna astfel: „Crezi că există mai multe feluri de a descifra lumea în care trăim? Motivează-ți răspunsul, în 50 – 100 de cuvinte, valorificând textul 2”. Un alt exercițiu le cerea elevilor să asocieze fragmentul din opera literară „În umbra ei” cu un alt text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară. Candidații trebuiau să prezinte, în 50 – 100 de cuvinte, o valoare comună, prin referire la câte o secvență relevantă din fiecare text. La subiectul I B, elevii au avut de rezolvat mai multe exerciții de gramatică.
Subiectul al II-lea a avut o singură cerință. Elevii au avut de redactat un text de 100 – 150 de cuvinte în care să facă rezumatul textului 1 prezentat. Punctajul maxim oferit la acest subiect este de 20 de puncte, care se acordă astfel:
Conținutul rezumatului – 12 puncte;
Redactarea rezumatului – opt puncte (coerența textului – 1 punct; claritatea exprimării ideilor – 1 punct; proprietatea termenilor folosiți – 1 punct; corectitudinea gramaticală – 1 punct; ortografia – 1 punct; respectarea normelor de punctuație – 1 punct; lizibilitatea – 1 punct; încadrarea în limita de cuvinte – 1 punct). Cele opt puncte pentru redactare se acordă doar în cazul în care rezumatul are minimum 100 de cuvinte și dezvoltă subiectul propus.