MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE. Cum vorbesc plantele între ele
În lume există o mulțime locuri ale căror secrete nu au fost elucidate nici până în zilele noastre. ȘTIRI PENTRU COPII vă vorbește azi, la rubrica MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE, despre un studiu recent care a arătat că plantele sunt capabile să vorbească între ele.
În urma acestei cercetări, oamenii de știință din Japonia spun că ar trebui să ne gândim mai bine la cum ne comportăm cu plantele. Se pare că acestea se pot atenționa între ele, prin trimiterea de mesaje minuscule. La fel ca și animalele, plantele își pot avertiza vecinii din apropiere că există un pericol. Dar plantele nu folosesc sunetul pentru a comunica. Ele folosesc substanțe chimice care le transmit prin aer, iar pe unele dintre ele le simțim și noi, oamenii. Un exemplu ar fi mirosul de iarbă proaspăt tăiată. Acel miros specific este de fapt, în „limba plantelor”, un mod prin care transmit că există un pericol.
Oamenii de știință au observat în timpul studiului cum „comunică” plantele. Tipurile de substanțe chimice pe care plantele le folosesc pentru a vorbi între ele se numesc compuși organici volatili. Acești compuși intră în plantele sănătoase prin găuri asemănătoare unor pori numite stomate și călătoresc prin frunze, răspândind informațiile în jurul plantei. În timpul studiului s-a văzut cum plantele sănătoase se aprindeau ca un bec când primeau mesaje de la cele deteriorate.
În realizarea studiului oamenii de știință au folosit două plante și niște omizi flămânde. Fiecare plantă a fost pusă în câte un vas. Apoi, una din ele a fost sacrificată, lăsând omizile să se hrănească cu ea. Cele două recipiente au fost conectate cu o pompă de aer, astfel încât aerul și moleculele mici să poată circula între ele, dar nu și omizile. Pe măsură ce omizile au început să deterioreze plantele din recipientul lor, cercetătorii au văzut că plantele din recipientul conectat fără insecte au început să strălucească într-o nuanță de verde aprins, răspândindu-se de la vârful frunzei până la bază.
„Chiar vreau ca toată lumea, în special copiii, să înțeleagă că plantele sunt foarte sensibile. Vă rugăm să fiți blânzi cu toate plantele”, a declarat, pentru Business Insider, Masatsugu Toyota, biolog molecular și cercetător principal de la Universitatea Saitama. Tot el spune că sistemul de comunicare al plantelor este incredibil de asemănător cu ceea ce vedem la animale, însă la nivel celular.