Metodologia de înscriere în învățământul preșcolar și antepreșcolar, în consultare publică
Ministerul Educației anunță că a pus în consultare publică, în 5 februarie, Metodologia de înscriere în învățământul preșcolar și antepreșcolar în unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică. Propunerile și sugestiile pot fi trimise în 10 zile calendaristice de la data publicării.
Potrivit proiectului, la creșă, în grupele de nivel antepreșcolar, pot fi înscriși copiii cu vârsta de până la trei ani, în limita locurilor disponibile. La grădiniță, în grupele de nivel preșcolar, pot fi înscriși copiii cu vârste cuprinse între trei și șase ani, la fel, în limita locurilor disponibile. Numărul de locuri care se acordă prin cifra de școlarizare asigură, cu prioritate, cuprinderea întregii generații a copiilor de patru ani în grupa mijlocie și a copiilor de cinci ani în grupa mare din învățământul preșcolar.
Calendarul de completare și depune a cererilor
Pentru completarea și depunerea cererilor există două perioade. În intervalul 10 – 14 iunie are loc reînscrierea copiilor care frecventează creșa / grădinița în acest an școlar. Apoi, în 14 iunie, se afișează lista copiilor înscriși și numărul de locuri libere după etapa de reînscrieri. În perioada 17 iunie – 5 iulie are loc prima etapă de înscrieri, pe baza celor trei opțiuni exprimate de părinți. Apoi, în 5 iulie, se afișează lista copiilor înscriși și numărul de locuri libere.
Din 8 iulie până în 25 iulie se desfășoară a doua perioadă de înscrieri. După data de 25 iulie, când se afișează lista cu copiii înscriși și locurile rămase libere, urmează etapa de ajustări. În cadrul acesteia, în perioada 19 – 29 august, se pot înscrie copiii care nu au fost înscriși în primele etape. Sau care nu au participat la ele. Rezultatele sunt afișate în 30 august.
Proiectul Metodologiei – cadru de înscriere a copiilor antepreșcolari și preșcolari în unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică cu grupe de nivel preșcolar și / sau antepreșcolar și în serviciile de educație timpurie complementare este disponibil pe site-ul Ministerului Educației, aici. Propunerile și sugestiile pot fi trimise în 10 zile calendaristice de la data publicării proiectului (5 februarie), la adresa de e-mail viorica.preda@edu.gov.ro.