PRIN LUMEA MODEI. Povestea brandului Louis Vuitton
Poveștile din lumea modei sunt fascinante și fabuloase. O perspectivă în perpetuă schimbare, piese care revin, constant, în trend, moda e un loc unde creativitatea nu are limite. Și nici nu ar trebui să aibă. Astăzi, la rubrica PRIN LUMEA MODEI, vorbim despre povestea brandului Louis Vuitton.
Toată lumea a auzit cel puțin o dată de casa de modă franceză, însă puțini sunt cei care știu cum a luat ea naștere. În 1837, pe când avea 16 ani, Louis Vuitton a ajuns la Paris, pe jos, și a început să lucreze în atelierul lui Monsieur Maréchal. Acolo realiza cutii personalizate și, mai târziu, cufere. La acea vreme, trăsurile trase de cai, bărcile și trenurile erau principalele mijloace de transport, iar bagajele erau manipulate cu dificultate. Așadar, oamenii apelau la astfel de meșteri care le făceau cutii menite să protejeze obiectele personale și care erau, totodată, rezistente.
După mulți ani în care a lucrat pentru Monsieur Maréchal, Louis Vuitton și-a deschis propriul atelier. Atât reședință de familie, cât și loc de origine a companiei, atelierul de la Asnières a fost simbolul succesului personal și comercial al familiei Vuitton începând cu 1859. Situat la nord-est de centrul Parisului, atelierul a început cu 20 de angajați. În 1900, erau aproape 100 de persoane care lucrau pentru brand. Apoi, în 1914, erau 225. Atelierul original a fost extins de-a lungul deceniilor, dar este în continuare locul în care sunt fabricate produsele și astăzi, potrivit louisvuitton.com. În timp ce casa familiei a fost păstrată și face parte dintr-un muzeu privat, 170 de artizani lucrează în atelierul din Asnières. Aceștia proiectează și creează articole din piele și comenzi speciale pentru clienți din întreaga lume.
Un sistem de închidere revoluționar
Gențile și cuferele în care oamenii își transportau lucrurile au devenit la un moment dat ținta hoților. Pentru a le oferi siguranță clienților, Louis Vuitton împreună cu fiul său, George, au adoptat, în 1886, un sistem de închidere unic. Acesta era reprezentat de două catarame cu arc. După câțiva ani de dezvoltare, George a brevetat sistemul de închidere revoluționar, care s-a dovedit a fi foarte eficient. George chiar l-a provocat pe Harry Houdini să evadeze dintr-un cufăr Louis Vuitton. Marele artist american al evadărilor nu a reușit să facă față provocării, iar sistemul de închidere este folosit și astăzi.