Ce se întâmplă cu copiii din România? Combaterea mortalității infantile, o prioritate
Mortalitatea infantilă în România, din nou un subiect trist. În 2022, din totalul de 1.253 de decese înregistrate la copiii sub cinci ani, majoritatea sunt la cei sub un an: 1.014. Principalele cauze sunt malformațiile congenitale și bolile aparatului respirator, probleme care pot fi rezolvate prin accesul la servicii medicale.
Aproape 34,7% dintre copiii care au decedat în primul an de viață au avut ca principală cauză de deces afecțiuni a căror origine se situează în perioada perinatală. 25,5% au decedat în urma malformațiilor congenitale, deformațiilor și anomaliilor cromozomiale, iar 23,3% ca urmare a unor boli ale aparatului respirator.
Cu toate că România înregistrează un număr mare de mame minore, jumătate dintre gravidele minore din mediile rurale defavorizate din România nu au fost în timpul sarcinii la niciun control ginecologic. De asemenea, datele Salvați Copiii arată că nu au făcut nici ecografiile recomandate. În mediul rural, rata mortalității infantile este mult peste cea din mediul urban. 6,5 față de 4,2 la mia de copii născuți vii. Cauzele majore sunt reprezentate de accesul îngreunat la servicii medicale și slaba dotare cu aparatură medicală a cabinetelor medicale.
O altă problemă este cea legată de distribuția unităților medicale și a medicilor, care este inegală între zonele rurale și cele urbane. În același timp, numărul de medici de familie scade constant în rural. Doar 47% din localități au suficienți medici de familie. Mai grav este că 328 de comune nu au medic de familie.
Salvați Copiii extinde programul de combatere a mortalității infantile
accesul la servicii medicale în timpul sarcinii (atât pentru gravidele din comunități vulnerabile, cât și pentru gravidele minore);
dotarea urgentă cu aparatură medicală de importanță vitală a maternităților și secțiilor de neonatologie și Terapie intensivă neonatală din țară.
Anul trecut, fondurile colectate prin mecanismul de redirecționare a 3,5% din impozitul pe venit au fost de 261.600 de euro. Banii s-au transformat în echipamente performante care pot face diferența dintre viață și moarte. Este vorba despre două ecografe, un aparat de mixare a soluțiilor, două pulsoximetre și o hotă de flux laminar, pentru monitorizarea și tratarea nou – născuților prematur sau cu patologii medicale severe.
„Disparitățile sociale ale României creează situații dramatice, în care nou – născuții vin pe lume cu un grad sever de prematuritate. Pentru că gravidele nu au avut acces la educație medicală și la servicii medicale, în timpul sarcinii. De aceea noi lucrăm în comunități, unde derulăm programe care să se adreseze atât vulnerabilităților sociale, cât și accesului la controale medicale în timpul sarcinii. Totodată, este de importanță vitală dotarea maternităților cu aparatură medicală de generație nouă, care face în mod real diferența între viață și moarte”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.