MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE. Mască de jad, descoperită într-un sit arheologic mai puțin cunoscut
În lume există o mulțime locuri ale căror secrete nu au fost elucidate nici până în zilele noastre. ȘTIRI PENTRU COPII vă vorbește azi, la rubrica MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE, despre o mască de jad descoperită într-un sit arheologic mai puțin cunoscut.
Exploratorul Francisco Estrada – Belli de la National Geographic a făcut o descoperire impresionantă în Chochkitam, Guatemala. Blocat de pădurea tropicală și împânzit de frunze căzute, palmieri și bucăți de piatră, situl puțin cunoscut pare un loc improbabil pentru o descoperire arheologică uluitoare. Cu atât mai puțin pentru una care dezvăluie noi informații despre o perioadă de timp încă tulbure, care i-a nedumerit mult timp pe cercetători.
Descoperirea spune o poveste fascinantă despre devotamentul religios și succesiunea regală în timpul perioadei clasice timpurii a mayașilor. Concret, au fost descoperite mai multe bucăți de jad, din care a fost realizată o mască. Aceasta se presupune că ar fi aparținut unui rege mayaș. Primele cercetări au fost făcute, potrivit nationalgeographic.com, în 2021, de către Francisco Estrada – Belli și un coleg de-al său. După ce au săpat mai bine de șapte metri, aceștia au găsit un craniu, niște dinți și o cutie de piatră în formă de sicriu. Dovada clară că ar fi fost vorba de un mormânt a fost reprezentată de ofrande specifice: o oală, un ansamblu de cochilii uriașe de stridii, câteva bucăți de os și un grup de bucăți de jad strălucitor aranjate cu grijă.
Măștile de jad, folosite la înmormântările regale
La sfârșitul lunii iunie 2022, exploratorul Francisco Estrada – Belli s-a concentrat asupra bucăților de jad. În alte locuri mayașe, acestea au fost folosite pentru a realiza măști pentru înmormântările regale. Cu câteva mișcări ale pieselor, Estrada – Belli a asamblat rapid jadul într-un chip complet. Apoi, un coleg a descoperit că unele dintre oasele găsite nu aparțineau celui care a fost înmormântat acolo, așa cum credeau inițial. Chiar dacă nu-i aparțineau regelui îngropat, semnele de pe ele au descoperit identitatea conducătorului regal. În mod surprinzător, una dintre sculpturi înfățișa un suveran care ținea în mână capul unei zeități mayașe. Exact zeul reprezentat în masca pe care Estrada – Belli o reconstituise.
Arheologul Alexandre Tokovinine de la Universitatea din Alabama, specializat în epigrafie mayașă, l-a ajutat pe Estrada – Belli să descifreze pictogramele. Cei doi au ajuns la concluzia că ar fi fost vorba de conducătorul Itzam Kokaj Bahlam și de Yax Wayaab Chahk, o reprezentare a zeului maya al furtunii, tradus ca „primul zeu vrăjitor al ploii”.
Jad: piatră semiprețioasă compusă din silicat natural de aluminiu, calciu și magneziu, de culoare albă-verzuie până la verde închis, cu luciu sticlos, folosită la confecționarea unor obiecte de artă.