O broderie heraldică, rară, se întoarce acasă. Când o pot vedea românii
Un obiect de patrimoniu cultural național important se întoarce acasă. Este vorba despre o broderie heraldică din secolul al XIX-lea, realizată cu fir din argint aurit, mătase colorată și paiete. După procesul de conservare și restaurare piesa va fi expusă publicului.
Heraldica este disciplina auxiliară a istoriei care se ocupă cu studiul blazoanelor. Acestea din urmă reprezintă un ansamblu de semne convenționale care constituie emblema unui stat, a unei provincii, a unui oraș, a unei familii nobile, a unei bresle și așa mai departe. Muzeul Național de Artă al României a achiziționat, cu sprijinul Ministerului Culturii, o importantă broderie heraldică.
„Piesa, cu dimensiunile 102 x 71 cm, este brodată cu fir din argint aurit, mătase colorată și paiete pe suport de mătase de culoare crem și prezintă pe margine un galon din fir metalic”, informează reprezentanții Muzeului Național de Artă al României. Importanța sa este dată de faptul că este unica identificată cu stemele celor două principate române și are inițialele voievodului Ioan Alexandru Nicolae Suțu (1758 – 1821), ultimul domnitor fanariot al Țării Românești.
Când va putea fi văzută de public
Până în anii `70 ai secolului trecut, broderia a figurat în colecția heraldistului Mihail G. Ștephănescu, membru fondator al Comisiei de Heraldică, Genealogie și Sfragistică de la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române. Nepotul arhitectului Victor G. Ștephănescu (1877 – 1950) și strănepotul compozitorului George Ștephănescu (1843 – 1925), fondatorul Operei Naționale Române.
Obiectul de patrimoniu cultural național rar urmează acum să treacă printr-un proces de conservare și restaurare. Apoi, broderia va fi expusă publicului. Oamenii o vor putea vedea și admira în cadrul Galeriei de Artă Veche Românească, integrându-se celui mai complex și valoros fond patrimonial de textile medievale și premoderne din România. Achiziția s-a realizat cu prilejul unei licitații organizate în luna noiembrie 2023 la Paris de casa de licitații Art Richelieu cu suma de 5152 euro.
Dicționar
Epoca fanarioților: perioadă din istoria României cuprinsă între anii 1711 și 1821.