Cum pot fi afectați de burnout copiii de prea multe activități extrașcolare. La ce să fie atenți părinții
Înot, canto, desen, dansuri, fotbal, engleză. Acestea sunt doar câteva din activitățile la care părinții aleg să-și ducă copiii. Există însă riscul ca din dorința de a face bine, să facă rău. Bogdan Fițiu, medic psihiatru pentru copii și adolescenți, explică cum pot fi afectați de burnout copiii de prea multe activități extrașcolare.
De cele mai multe ori părinții nu-și dau seama când copiii lor au prea multe lucruri de făcut. Activitățile extrașcolare aduc beneficii, însă este important să știm care ar fi limita. Copilul se poate simți copleșit de un program încărcat în care, în fiecare zi, după grădiniță sau școală, are câte ceva de făcut. „Din aceste activități noi nu ne dorim stresul, ne dorim beneficiile pe care ele le aduc. Și dorința aceasta trebuie să o punem în balanță cu timpul pe care copiii noștri îl petrec în activitățile foarte structurate. Pentru că din aceste activități, la care noi îi ducem, le furăm timpul de joacă, timpul de plictiseală și timpul de făcut nimic”, a explicat medicul Bogdan Fițiu, într-o emisiune tv.
Atunci când copilul devine deja stresat de faptul că are prea multe activități de făcut, apar anumite semne. Este vorba despre senzații fizice, precum dureri de burtă, dureri de cap, somn dereglat, insomnii, furie, oboseală, etc. „Apar aceste schimbări în comportament. Pe mai multe arii. Pe aria emoțională, pe aria fizică și pe aria de somn / rutină, activități pe care nu mai dorește să le îndeplinească la timp. Sau dimpotrivă, să se opună foarte tare la o grămadă de activități. Să transmită „nu”-ul acesta la orice”, mai explică Bogdan Fițiu.
La câte activități extrașcolare este recomandat să ducem copilul
Ca în orice facem, e indicat să îmbinăm utilul cu plăcutul. În acest caz, e important să contribuim la dezvoltarea copilului, dar să ținem cont și de dorințele lui. Numărul optim de activități extrașcolare pentru un copil ar fi de trei pe săptămână.
„Nu avem date extrem de specifice pentru asta, dar majoritatea profesioniștilor în sănătate mintală sunt de acord că trei activități extrașcolare pe săptămână ar fi suficiente pentru un copil. Și activitățile acestea ar trebui să fie împărțite într-o activitate structurată. De exemplu, o activitate artistică. Pian, un instrument. O activitate fizică. De exemplu un sport – tenis, înot. Sportul ar fi super fain dacă ar putea să fie și într-un cadru de socializare. Să găsim un sport de echipă ca să-i oferim copilului și oportunitatea de a-și face prieteni, de a cunoaște persoane noi. Și o activitate pe care copilul și-o dorește. Și aici enumerăm ce vrea copilul să facă. Vrea să meargă să facă lego, să joace badminton, ce-și dorește el să facă.
Întotdeauna ținem cont de dorința copilului. Și ascultăm și ce ne spune copilul despre activitățile la care-l ducem. Pentru că copiii sunt entuziasmați în primă fază de tot ceea ce fac. Și s-ar putea să existe ideea părintelui că îi place absolut tot. Pare că vrea și la engleză, vrea și acolo, și acolo. Doar că un copil nu o să ne transmită întotdeauna verbal: „O, nu mai vreau, e prea mult pentru mine”. Și o să aibă tot felul de subtilități prin care să ne spună asta”, mai explică medicul.