POVEȘTILE CULORILOR. Magenta, culoarea care, de fapt, nu există
O persoană sănătoasă poate vedea milioane de culori. Aceste culori sunt împărțite în diverse moduri. Unsprezece termeni de bază separă culorile astfel: negru, alb, roșu, galben, verde, albastru, mov, maro, gri, portocaliu și roz. De la aceste culori de bază pornesc numeroase nuanțe, fiecare având o poveste unică. Astăzi, în cadrul rubricii POVEȘTILE CULORILOR, vorbim despre magenta, o culoare care, de fapt, nu există. Cum e posibil totuși să o vedem.
Mai jos regăsiți o imagine cu un curcubeu. Deși toată lumea a auzit cel puțin o dată de magenta, dacă vă uitați la fotografie puteți vedea că această culoare nu se regăsește între culorile curcubeului. Totuși, cum suntem capabili să vedem această nuanță de roz aprins? În spate stă o explicație interesantă.
Creierele noastre sunt procesoare de informații. Apoi interpretează tot ce se întâmplă în jurul nostru în semnale, iar pe ele le putem înțelege prin intermediul simțurilor. Chiar dacă sună complicat, lucrurile sunt de fapt foarte simple. Creierul ne permite să interpretăm semnalele în sunete, mirosuri și așa mai departe. În plus, cu toții suntem înconjurați de un câmp magnetic, a cărui frecvență determină o serie de efecte. Ele constau în unde radio, unde infraroșii, unde UV, raze X și raze Gamma. Ca să înțelegeți mai bine, aceste câmpuri magnetice ajută la încălzirea alimentelor în cuptorul cu microunde și la ascultarea vocilor și a altor sunete transmise prin radio. Cu toate acestea, suntem capabili să detectăm doar o mică parte din lungimile de undă.
Cum putem vedea culoarea magenta
Lungimile de undă pe care le vedem se numesc „lumină vizibilă”. Ochii noștri detectează culoarea prin intermediul celulelor conice. Există în mod obișnuit trei tipuri de celule conice la om. Conuri care detectează lungimi de undă scurte (albastru), medii (verde) și lungi (roșu). Cu toate acestea, noi vedem mai mult decât culorile roșu, verde și albastru. Iar explicația e simplă. Celulele conice din ochii noștri se suprapun în ceea ce privește lungimile de undă pe care le detectează.
Una din culori e mai „specială”. Pentru magenta nu există lungime de undă a luminii. În schimb, o putem percepe atunci când conurile detectează lungimi de undă scurte și lungi, potrivit bbc.com. Atunci când creierul captează un semnal de la lumina roșie pură și cea albastră pură, noi vedem culoarea magenta.