Copiii, invitați la recitalul educativ „Coloane sonore din filme celebre”
Cei mai mulți dintre noi și dintre copii trăim expuși la muzică clasică fără să știm că este vorba despre asta. Și aici este vorba de coloanele sonore ale unor filme sau animații care de foarte multe ori înglobează piese scrise de compozitori celebri. Cei mici sunt invitați la Filarmonica Banatul din Timișoara, la recitalul educativ „Coloane sonore din filme celebre”.
Filarmonica Banatul din Timișoara, care organizează și găzduiește concerte simfonice și recitaluri de muzică, are o strategie genială de foarte mulți ani. Prin intermediul unor evenimente, cum e și recitalul educativ, reprezentanții instituției caută să apropie copiii de ceea ce înseamnă muzica clasică. Cum fac asta? Explicându-le că multe din coloanele sonore pe care ei le cunosc și chiar le îndrăgesc au la bază piese ale unor compozitori celebri. În cadrul evenimentelor cei mici descoperă că muzica clasică nu este chiar ceva nou pentru ei. În plus, constată că, de fapt, o cunosc destul de bine fiindcă au auzit-o în filme sau desene animate.
Recitalul educativ „Coloane sonore din filme celebre” este adresat copiilor cu vârste cuprinse între șapte și 12 ani, dar nu numai. Evenimentul are loc în 25 ianuarie, de la ora 15:00, în Sala Capitol a Filarmonicii Banatul. Coloanele sonore din filme celebre se vor auzi în interpretarea Corului „Ion Românu” al Filarmonicii Banatul. Acesta este condus de maestru Iosif Todea. Soliștii recitalului educativ vor fi Bianca Mihăescu, soprană, Ana Kui, mezzosoprană, Alexandru Șuca, bariton, și Antoniu Marc, tot bariton. Biletele se găsesc pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casierie și pe myticket.ro, aici.
Filarmonica de azi, înființată la ordinul Regelui Mihai I
Filarmonica Banatul pe care o știm azi a fost înființată în anul 1947 prin decretul Regelui Mihai I. Câțiva ani mai târziu, în 1951, a fost înființat și corul mixt al filarmonicii. Apoi, în 1957 a avut loc primul program coral. În 1958 Filarmonica Banatul a participat la cel ce a devenit cel mai important festival românesc. Este vorba despre Festivalul și Concursul Internațional George Enescu. Apoi, în 1964, Timișoara a devenit unul din centrele de extensie ale Festivalului Internațional George Enescu de la București.