Ministerul Educației are un plan pentru elevii care nu merg la Evaluarea Națională și Bacalaureat
Recent, Unitatea de Cercetare în Educație din cadrul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație a publicat rezultatele unor studii referitoare la motivele pentru care elevii nu participă la examenul de Bacalaureat și la Evaluarea Națională. Iată cum vrea Ministerul Educației să rezolve problema.
Când vine vorba de participarea la Bacalaureat, cercetarea arată că elevii care au urmat liceul în mediul rural au avut de aproximativ două – trei ori mai multe șanse să nu se înscrie la examen. În același timp, șansele ca un elev să nu se înscrie la Bacalaureat au fost de 0,36 – 0,38 ori mai mari cu fiecare scădere cu 0.85 puncte a mediei din clasele V – VIII. În ceea ce privește neparticiparea la Evaluarea Națională, aceasta este influențată de mai mulți factori. Printre ei se numără vârsta elevilor, distribuția pe sexe și apartenența etnică, precum și mărimea și categoria școlii, statutul ei, tipul de predare și forma de învățământ.
„Este pentru prima dată când avem studii de cercetare privind cauzele neparticipării la examenele naționale. Un fenomen complex, influențat de o diversitate de factori. Mulțumesc Unității de Cercetare în Educație pentru realizarea acestui instrument esențial în proiectarea intervențiilor adecvate de politică publică: acestea trebuie să fie fundamentate pe dovezi și pe recomandările cercetătorilor în domeniu”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, potrivit unei postări de pe pagina de Facebook a Ministerului.
Ce măsuri ia Ministerul Educației
După ce au fost analizate concluziile studiilor, Ministerul Educației a transmis către inspectoratele școlare din țară o serie de măsuri. Una dintre ele presupune organizarea și desfășurarea unui program adaptat și intensiv de „Învățare remedială”. Acesta vizează elevii din clasele terminale care în anul școlar precedent au avut media generală mai mică de 7. Orele remediale se vor desfășura săptămânal. Ele vor avea în vedere pregătirea pentru Evaluarea Națională, respectiv examenul de Bacalaureat.
O altă măsură presupune monitorizarea prezenței elevilor și luarea măsurilor pentru prevenirea și diminuarea absentismului. Inclusiv prin introducerea unui sistem de monitorizare a prezenței la școală a elevilor și de informare permanentă a familiilor acestora. De asemenea, se are în vedere sesizarea cazurilor de absentism ridicat la serviciile publice de asistență socială și colaborarea cu acestea în vederea reintegrării elevilor la cursuri.