De ce este importantă Ziua Culturii Naționale, sărbătorită în 15 ianuarie
Începând cu 2011, în fiecare an, în 15 ianuarie este sărbătorită Ziua Culturii Naționale. Data nu a fost aleasă deloc la întâmplare, ea reprezentând ziua de naștere a unui important poet român. Anul acesta se împlinesc 174 de ani de la nașterea poetului național al românilor, Mihai Eminescu.
Autorul „Luceafărului” și a multor altor opere cunoscute s-a născut în 1850, la Botoșani. A crescut într-o familie numeroasă, cu șase frați și patru surori, el fiind al șaptelea copil din cei 11. Primele poezii le-a publicat în 1866, iar la poezia „Luceafărul”, publicată în 1883, a muncit timp de zece ani. În România, singurul teatru național care poartă numele poetului este Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara.
„Sărbătorim Ziua Culturii Naționale cu spectacolul Eminescu, o întâlnire a oamenilor de astăzi cu universul și cu universalitatea lui Mihai Eminescu. Odată cu poezia lui Mihai Eminescu, limba română și, prin ea, cultura românilor s-au universalizat dintr-o dată, deschizând orizontului de gândire românesc adâncimi nemaiatinse. Acest salt calitativ uriaș a construit identitatea culturii românești și, totodată, a plasat-o pe orbita culturilor europene. Aflată, așadar, de peste un secol și jumătate, sub acest semn, este un gest firesc ca Ziua Culturii Naționale să se afle sub „steaua care-a răsărit” a lui Mihai Eminescu. Cultura – teatrul, cu asupra de măsură – este primul și cel mai important liant dintre oameni, în societate. Să ne bucurăm, deci, și să sărbătorim prin teatru această minunată zi a Culturii Naționale”, transmite Ada Hausvater, director general al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara.
Lucruri mai puțin știute despre Mihai Eminescu
Numele inițial al poetului nu a fost Eminescu, ci Eminoviciu. În 1866 poetul a publicat primele sale poezii în revista „Familia”, iar atunci fondatorul revistei, Iosif Vulcan, i-a schimbat numele. Un lucru de care foarte puțină lume știe este că revista „Familia” încă există și astăzi. Ea este considerată una dintre cele mai valoroase publicații românești și poate fi cumpărată de aici. Un alt lucru puțin știut este că prin intermediul aceleași reviste a debutat și scriitorul George Coșbuc.
Mihai Eminescu era deseori pus pe glume. Cel mai mult îi plăcea să îl sperie pe tatăl său. Aducea șerpi din pădure, îi punea în curte și îl chema afară. Râdea în hohote când vedea reacția pe care o avea tatăl său. Un alt lucru puțin știut este că Eminescu a predat germană la Institutul Academic din Iași aproximativ un an. Din păcate, elevii nu au fost mulțumiți de el și au făcut grevă pentru a-l schimba.