POVEȘTILE CULORILOR. O nuanță mai puțin cunoscută: culoarea scarabeu
O persoană sănătoasă poate vedea milioane de culori. Aceste culori sunt împărțite în diverse moduri. Unsprezece termeni de bază separă culorile astfel: negru, alb, roșu, galben, verde, albastru, mov, maro, gri, portocaliu și roz. De la aceste culori de bază pornesc numeroase nuanțe, fiecare având o poveste unică. Astăzi, în cadrul rubricii POVEȘTILE CULORILOR, vorbim despre o culoare mai puțin cunoscută, și anume culoarea scarabeu.
Deși gândul vă duce instant la binecunoscutul gândac, e bine de știut că există și o culoare cu acest nume. Culoarea scarabeu, care este considerată o culoare rece, are la bază nuanța verde. Ea este obținută printr-un amestec de culori dintre verde și cyan. Aceasta din urmă este tot o culoare rece, albastru – verzuie. Fiecare nuanță este obținută printr-o combinație de culori și are un cod reprezentativ. Ei bine, codul de culoare al nuanței scarabeu este #23312d, conform crispedge.com. În esență, este vorba despre un verde închis, aproape negru. Dacă vreți să folosiți această culoare într-un proiect la școală, în Word de exemplu, tot ce trebuie să faceți este să introduceți acest cod în căsuța de particularizare a culorilor, la fel ca în imaginea de mai jos.
Scarabeul, un simbol al egiptenilor
O creatură atât de mică a reușit să devină simbol pentru egiptenii antici. Pentru ei acest gândac avea o semnificație aparte și era venerat. Simbolul scarabeului apare foarte des în hieroglife, statui și sculpturi. De asemenea, pe monumentele datând din Egiptul antic se regăsesc mai multe reprezentări are scarabeului. Motivul pentru care acesta apare atât de des peste tot, de la hieroglife la bijuterii, statui și basoreliefuri, se datorează credinței populare că era o amuletă de protecție împotriva bolilor și a morții. De asemenea, scarabeul a fost interpretat ca un simbol al învierii. Se spune că cei care purtau o astfel de amuletă în timpul vieții erau protejați de boli, iar după ce mureau putea învia și astfel obțineau viața veșnică.
Scarabeul a jucat un rol important în cultura și religia egipteană antică. Potrivit jakadatoursegypt.com, semnificația gândacului poate fi urmărită încă din jurul anilor 3100 î. Hr. De-a lungul timpului, scarabeul a fost folosit ca simbol al regenerării și renașterii, pentru a-l reprezenta pe zeul soare Ra, ca amuletă de protecție, ca simbol funerar, ca sigiliu și chiar pentru a comemora evenimente politice, fiind folosit de faraoni și alte persoane importante ale vremii.