Sfântul Ioan Botezătorul, deschizător de drumuri. De ce avem în calendar foarte mulți sfinți cu numele Ioan
Dacă în 6 ianuarie sărbătorim Boboteaza, în 7 ianuarie îl sărbătorim pe Sfântul Proroc Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Iisus.
„Întotdeauna după un mare praznic împărătesc, așa cum e Botezul Domnului, a doua zi se sărbătorește personajul care stă în umbra personajului principal al praznicului. Și atunci dacă la Botez personajul principal e Hristos, a doua zi se sărbătorește Ioan Botezătorul”, explică părintele Ilie George.
29 august – Tăierea capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul
O altă mare sărbătoare care îl are în prim plan pe Sfântul Ioan este practic, moartea acestuia. În fiecare an pe 29 august se sărbătorește Tăierea Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. De această sărbătoare se leagă o altă poveste pe care preotul Ilie George ne-a prezentat-o.
În acele vremuri, împăratul Irod (n. 74 î.Hr – d. 4 î.Hr) trăia în concubinaj cu cumnata sa, Irodiada. Sfântul Ioan, în predicile sale, spunea deseori că un astfel de comportament este greșit. La insistențele femeii, Irod l-a trimis în pușcărie pe Sfântul Ioan. Paradoxal, pentru că îl aprecia foarte mult pe sfânt, împăratul îl vizita deseori în temniță, pentru a sta de vorbă.
Pentru că nu-i plăcea relația de prietenie dintre Irod și sfânt, Irodiada i-a cerut împăratului ca în semn de iubire față de ea să-l omoare pe Ioan. Acesta nu a făcut-o. De ziua lui, Irod a făcut o petrecere mare. Fata Irodiadei i-a dansat împăratului, iar în semn de mulțumire acesta i-a promis că îi dă orice, chiar și jumătate din împărăția lui. Fata nu a dat un răspuns pe loc, s-a sfătuit cu mama sa, iar apoi i-a spus împăratului Irod că tot ce vrea este capul Sfântului Ioan. Deși ținea mult la acesta, Irod nu putea să-și încalce promisiunea făcută în fața tuturor invitaților. Așadar, el a trimis călăul să-i taie capul Sfântului Ioan Botezătorul.
Câți sfinți cu numele Ioan avem în calendar
Sfântul Ioan Boteazătorul este una din figurile centrale ale creștinismului și islamului; predicator și botezător pe malurile râului Iordan. Este numit înainte-mergătorul, pentru că, înainte să se facă cunoscut Iisus lumii, el le vorbea oamenilor despre dreapta credință.
După ce părinții Sfântului Ioan i-au dat acest nume copilului lor, și după ce acesta a devenit atât de important în exercitarea religiei creștine, tot mai multe familii au început să îi numească astfel pe urmașilor lor.
Sfântul Ioan Maximovici (vezi foto mai jos) este cel mai „tânăr” sfânt cu numele de Ioan, acesta trăind până la finele anilor 60, secolul trecut (1896 – 1966).
Noi v-am spus povestea Sfântului Ioan Botezătorul, iar pe voi vă lăsăm să descoperiți singuri povestea celorlalți sfinți cu nume de Ion. Tot ce trebuie să faceți e să dați un click pe numele lor de mai sus.