Un centru pentru urşi va fi amenajat în masivul Postăvaru
Un centru pentru urşi va fi amenajat, la Braşov, în masivul Postăvaru, din fonduri europene. Acolo vor fi duşi puii orfani, dar şi urşii problemă sau ursoaicele cu pui care se refugiază în oraşe.
Condiţii cât mai aproape de cele naturale
Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ionuţ Banciu spune ca sanctuarul de urşi de la Braşov este un proiect în cadrul unui proiect mai mare. Acesta face referire la calculul pe baze ştiinţifice al populaţiei de urşi. Este o zonă în care urşii problemă, urşii care vor trebui să fie relocaţi vor putea fi îngrijiţi în condiţii cât mai aproape de cele naturale. Este un proiect care se derulează şi care este în mijlocul implementării, aş putea spune.
Urşii care vor ajunge centrul din Masivul Postăvarul vor fi hrăniţi de la distanţă. Astfel nu se vor obişnui cu oamenii. Urşii asociază oamenii pcu sursele de hrană.
Hrănirea, un factor important
“Sunt tot felul de soluții pentru a avea o intervenție cât mai puțin invazivă. Hrănirea animalelor sălbatice în primul rând de către oameni direct nu face altceva decât să condamne la moarte astfel de animale. Hrănirea, chiar și într-un sanctuar de acest gen, trebuie făcută cu prezență umană cât mai mică, pentru că scopul principal în cadrul unui astfel de sanctuar este să reabilitezi acești urşi problemă și să-i reîntorci în ecosistemele natural” a declarat Ionuţ Banciu: in cadrul unei emisiuni de la RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI.
Câte specii de urși există
Urșii fac parte din familia Ursidae și sunt mamifere omnivore. Aceștia au caracteristici comune, precum botul long, urechi mici și rotunjite, cozi scurte, păr aspru, corpuri mari, labe plantigrade (potrivit dexonline.ro, care merge călcând pe toată talpa piciorului.)
Conform goki.ro, există opt specii de urs, după cum urmează: