Un tânăr de 14 ani, cel mai bun om de știință al Americii. A dezvoltat un tratament pentru cancerul de piele
Un tânăr de 14 ani din Virginia a fost numit câștigător al celei mai importante competiții de științe derulate în rândul unităților de învățământ din Statele Unite ale Americii. Heman Bekele a fost numit cel mai bun om de știință, din rândul tinerilor, după ce a dezvoltat un tratament pentru cancerul de piele.
Competiția „3M Young Scientist Challenge” reunește de fiecare dată tineri pasionați de știință și scoate la iveală idei ingenioase. Tânărul de 14 ani s-a făcut remarcat prin săpunul pe care l-a creat, menit să trateze cancerul de piele. Heman Bekele a dus o luptă grea alături de alți nouă finaliști. Cu toții au avut de parcurs o serie de provocări interactive și au fost evaluați în funcție de ingeniozitatea lor. În calitate de câștigător al marelui premiu, Heman a primit titlul pentru cel mai bun om de știință din rândul tinerilor, dar și suma de 25.000 de dolari.
Ce l-a făcut pe Heman să abordeze această temă
Cancerul de piele este cel mai frecvent cancer din Statele Unite. Costul mediu anual de tratament este de 8,1 miliarde de dolari. Inspirat de această problemă de sănătate costisitoare și răspândită, Heman a dezvoltat un săpun accesibil, care ar putea avea un impact pozitiv asupra cancerului de piele. În următorii cinci ani el speră să perfecționeze această inovație nouă. De asemenea, vrea să creeze o organizație nonprofit care să distribuie această soluție la preț redus comunităților aflate în nevoie.
„Nevoia de oameni de știință și de inovatori care să dezvolte soluții pentru cele mai mari provocări ale lumii nu a fost niciodată mai mare. Finaliștii Young Scientist Challenge din acest an au demonstrat abilitățile necesare pentru a reinventa ceea ce este posibil: inteligența, curiozitatea, colaborarea și rezistența. Amploarea și complexitatea problemelor pe care aceste tinere minți încearcă să le rezolve sunt o sursă de inspirație”, a declarat John Banovetz, vicepreședinte executiv al companiei 3M, cea care organizează competiția.
Câștigătorii locurilor doi și trei ai competiției au fost răsplătiți cu 2.000 de dolari. Pe locul doi s-a clasat Shripriya Kalbhavi din San Jose, California. Aceasta a dezvoltat produsul EasyBZ, care permite livrarea automată a medicamentelor, fără a fi nevoie de pastile sau ace. Pe locul trei s-a clasat Sarah Wang. Eleva a dezvoltat o mănușă ce poate detecta crizele de epilepsie. Datele privind aceste episoade pot fi urmărite prin intermediul unei aplicații.