MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE. Povestea orașului antic Helike, scufundat de tsunami
În lume există o mulțime locuri ale căror secrete nu au fost elucidate nici până în zilele noastre. ȘTIRI PENTRU COPII vă vorbește azi, la rubrica MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE, despre orașul antic Helike, scufundat de tsunami.
Posibil să fi auzit multe povești despre orașe care se presupune că au existat, însă nimeni nu poate confirma asta. Cum ar fi Orașul pierdut al Atlantidei. Există însă și povești care sunt confirmate, cum ar fi cea a orașului grecesc antic Helike. Acesta a fost un oraș important, dar s-a scufundat din cauza unui tsunami și a devenit o atracție turistică, iar apoi a fost pierdut cu totul în istorie. Potrivit thetravel.com, Helike stârnea curiozitatea grecilor antici, care-l asociau cu furia zeilor, în special a lui Poseidon. Pentru romani, orașul a devenit un fel de atracție turistică.
Unde era poziționat orașul antic
Helike era situat în nordul Peloponezului din Grecia, la aproximativ 2 km de Golful Corint. Evenimentul catastrofal care a dus la scufundarea sa ar fi avut loc în anul 373 î. Hr. Una din teorii spune că orașul a fost distrus de un cutremur și de tsunamiul care l-a însoțit. În acest sens unii scriitori antici susțin că fenomenul ar fi fost provocat de mânia lui Poseidon, zeul mării și al cutremurului. În timp, orașul scufundat s-a acoperit treptat cu nămol și a dispărut din peisaj fără urmă, ca și când n-ar fi existat vreodată.
În ceea ce privește începuturile așezării, se crede că orașul a fost întemeiat cândva în Epoca Bronzului și s-a dezvoltat până a devenit principalul oraș din Achaea. Se știe, de asemenea, că Helike era cunoscut și sub un alt nume: Dodekapolis. Înainte de a fi distrus, el a devenit un centru cultural și religios important. Un alt aspect interesant este faptul că oamenii din oraș își făceau propriile monede. De asemenea, exista și un templu dedicat lui Poseidon Heliconul. Acesta era cunoscut în întreaga lume ca fiind al doilea ca importanță religioasă după Delfi.