Proiecte de robotică ingenioase realizate de copiii din mediul rural. „Descoperă Tazlăul”, aplicația câștigătoare
Un număr de 15 echipe din mediul rural și urban mic au concurat la Târgul Național de Știință CODE Kids 2023. Juriul a fost impresionat de mai multe proiecte de robotică ingenioase realizate de copii. Aceștia au identificat diverse nevoi, au inovat și au creat soluții pentru diverse probleme.
Târgul, găzduit de Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnica București, a pus laolaltă cele mai bune proiecte de robotică realizate de copii cu vârste între 10 și 14 ani, preponderent din mediul rural. Ele au fost create în cadrul cluburilor de robotică din bibliotecile publice, oferite gratuit de Fundația Progress, cu sprijinul partenerilor. 15 cluburi din întreaga țară și-au prezentat ideile în fața unui juriu și au primit premii pentru bibliotecile locale care găzduiesc cluburile gratuite de programare și robotică CODE Kids. Juriul a fost format din profesioniști din cadrul unor companii private și din mediul academic.
Premiului I al competiției a mers la fetele Clubului CODE Kids Emoticon Tazlău de la Biblioteca Comunală Tazlău. Ele au creat aplicația „Descoperă Tazlăul”, concepută special pentru turiști. Un proiect creativ dedicat susținerii tradițiilor, culturii și promovării obiectivelor turistice locale.
„Suntem Daria, Andra, Larisa și Elena, patru coderițe ale clubului Emoticon Family, club din cadrul Bibliotecii comunale I.I. Mironescu, sub directa coordonare a fundației Progress. Suntem bucuroase că am fost cu voi. Că v-am vorbit despre noi. Cu încrederea că rural nu este banal, și că împreună cu CODE Kids este acum și mai actual, ne dorim să vă fi stârnit curiozitatea de a accesa „Descoperă Tazlăul”. Ne întoarcem la Tazlău, dar nu oricum. Ci cu primul loc, mândre că am putut reprezenta comuna în una din cele mai importante competiții de științe”, au transmis fetele în urma competiției.
„Scrapy” și „Safety Belt”, alte proiecte câștigătoare
Premiul al doilea a mers către copiii Clubului CODEKids The Byte Coders de la Biblioteca Publică Păușești – Măglași. Proiectul „Scrapy” reprezintă un robot ingenios menit să identifice și să sorteze cu pricepere o varietate de tipuri de deșeuri, beneficiind de tehnologia platformei Arduino. Cu ajutorul senzorilor săi acest sistem încurajează protejarea mediului. În plus, integrează în mod eficient tehnologia în procesul de gestionare a deșeurilor.
Premiul al treilea a fost acordat copiilor Clubului CODEKids Sarichioi de la Biblioteca Comunală Sarichioi. Proiectul lor poartă numele „Safety Belt” și este dedicat persoanelor vârstnice singure. Dispozitivul GPS, echipat cu un buton de urgență, permite utilizatorilor să trimită mesaje către persoane apropiate în situații critice.
„De fiecare dată când văd proiectele micilor coderi din rural devin optimistă cu privire la viitorul României. Văd creativitate, inovație, dăruire, ore multe de muncă în bibliotecile publice, pentru a demonstra că tehnologia rezolvă probleme comunitare. Fie că aceste probleme țin de starea de sănătate a bunicilor, de micșorarea costurilor cu utilitățile pentru familii sau de siguranța circulației. Premiul întâi a mers în acest an la o echipă de fete, coderițe, care au repus pe harta țării comuna Tazlău. Iată că nu doar veșnicia, ci și creativitatea, inovația și viitorul au renăscut la sat prin proiectul CODE Kids”, a declarat Camelia Crișan, CEO Fundația Progress.