Locuri de poveste din România. Bojdeuca lui Ion Creangă s-a redeschis
Locuri de poveste din România. Deși putem vizita locuri frumoase din afara țării, e important să știm că și la noi sunt o mulțime de obiective turistice, unele mai interesante decât altele. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Începând de astăzi, 15 decembrie, Bojdeuca lui Ion Creangă din Țicău, primul muzeu literar din România, se redeschide. Vizitatorii au acces gratuit sâmbătă, 16 decembrie, și duminică, 17 decembrie, în intervalul orar 10:00 – 17:00. În 16 decembrie publicul este invitat la spectacole susținute de „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, județul Iași, și de membri ai clubului de la Palatul Copiilor Iași. De asemenea, vizitatorii se vor bucura și de prezența artiștilor Cezar Popescu și Valentin Alexiu.
„Bojdeuca lui Ion Creangă, acum restaurată, rămâne o punte de legătură cu trecutul nostru literar și o pledoarie pentru conservarea autenticității. Eforturile depuse în cadrul procesului de restaurare au fost orientate spre a păstra valoarea memorială și literară a acestui loc deosebit, fără a-i altera istoria”, transmit reprezentanții Consiliului Județean Iași, prin intermediul unei postări pe pagina de Facebook. Restaurarea Bojdeucii din Țicău face parte din proiectul „Călător pe Meridiane Culturale”, implementat de Consiliul Județean Iași alături de Consiliul Raional Fălești și Primăria Orașului Fălești, în calitate de parteneri.
Bojdeuca lui Ion Creangă, înscrisă în Lista monumentelor istorice
Scriitorul a locuit în bojdeuca din Țicău între anii 1872 – 1889, acolo unde era vizitat de prietenul său Mihai Eminescu. Bojdeuca a devenit muzeu memorial în 15 aprilie 1918, potrivit retetesivedete.ro, iar acum este înscrisă în Lista monumentelor istorice. Ion Creangă și-a dorit să aibă o casă asemănătoare cu cea în care a copilărit la Humulești. Așadar, bojdeuca de la Țicău avea pământ pe jos și era acoperită cu stuf. În plus, scriitorul deținea și mai multe pisici. Toate aveau nume reale, cum ar fi Mărioara, pisica numită după una din mătușile sale.
Scandalul renovării
Ultima renovare, cea de anul acesta, a iscat un adevărat scandal. Deși arhitectul a spus că a păstrat elementele autentice, însă fațada este acuzată de „modernizare excesivă”. Acum are șindrile, podele, termopane și curent electric. Academia Română a intervenit în scandal și a confirmat faptul că bojdeuca „nu mai vorbeşte despre o epocă importantă pentru memoria noastră culturală” și că „însemnele identitare au dispărut”.