Geminidele fac spectacol pe cer noaptea aceasta. Fenomenul se va vedea cu ochiul liber
În noaptea aceasta geminidele fac spectacol pe cer. Ploaia de stele poate fi văzută cu ochiul liber până în 17 decembrie, însă noaptea de 14 spre 15 decembrie este considerată perioada de maxim, când vor putea fi văzuți cei mai mulți meteori.
În această perioadă Pământul trece printr-o zonă în care se află cantități mari de praf. Acestea sunt lăsate de asteroidul activ Phaethon, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. La contactul cu atmosfera particulele de praf vor aprinde (ioniza) gazul atmosferic, lăsând o dâră luminoasă pe cer: steaua căzătoare. Majoritatea stelelor căzătoare par să vină din constelația Gemini (Gemenii), acesta fiind motivul pentru care ele poartă numele de Geminide.
Când și unde trebuie să ne uităm pentru a ne bucura de fenomen
Spre deosebire de alte fenomene asemănătoare, cum ar fi Leonidele (vizibile în noiembrie) sau Perseidele (vizibile în august), acesta are ceva aparte. Meteorii Geminide sunt mai lenți decât alți meteori și foarte luminoși. Asta înseamnă că stelele căzătoare vor putea fi observate fără a fi nevoie de vreun instrument astronomic. Tot ce trebuie să faceți este să priviți cerul după miezul nopții. În timpul maximului se pot vedea maxim 120 de stele căzătoare pe oră, dacă priviți cerul din afara orașelor mari. Anul acesta Luna se va afla în preajma fazei de Lună Nouă, ceea ce înseamnă că nu va dăuna foarte mult observațiilor.
Reprezentanții Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” ne spun care e secretul pentru a vedea cât mai multe stele căzătoare. „Pentru a vedea stele căzătoare nu există o direcție anume în care să priviți. Secretul este următorul: cu cât vă uitați mai mult cu atât veți vedea mai multe. Având în vedere că este iarnă, trebuie să vă îmbrăcați gros, mai ales pentru că trebuie să stați întinși pe un șezlong sau izopren, de preferabil într-un sac de dormit.
După ce vă așezați comod, priviți la 45 de grade deasupra orizontului, timp de minim o oră. Puteți privi înspre est, sud, vest sau nord. Geminidele sunt foarte lente așa că puteți admira dârele luminoase timp de o secundă sau mai mult. O particulă de praf din acest curent întră în atmosferă cu o viteză de 35 km/s”, transmit reprezentanții Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.