Cazurile de rujeolă, în creștere cu peste 3000% față de anul trecut. Care e problema
Din 5 decembrie în România este declarată epidemie de rujeolă. Situația este una îngrijorătoare în toată Europa și Asia Centrală. Cazurile de rujeolă sunt în creștere cu peste 3000% față de anul trecut, avertizează UNICEF. În 2023, perioada ianuarie – 5 decembrie, au fost confirmate 30.601 cazuri, în timp ce pe tot parcursul anului 2022 au fost confirmate 909 cazuri de rujeolă.
Situația e cu mult mai îngrijorătoare deoarece datele arată că rata cazurilor de rujeolă aproape s-a dublat între octombrie și noiembrie 2023, în Europa și Asia Centrală. Se anticipează ca numărul cazurilor din regiune să crească și mai mult din cauza lipsei de imunitate, adică din lipsa vaccinării. „Creșterea cazurilor de rujeolă este cel mai clar semn al unei întreruperi în acoperirea vaccinală. O astfel de creștere dramatică necesită o atenție urgentă. Și măsuri de sănătate publică pentru a proteja copiii de această boală periculoasă și mortală”, a declarat Regina De Dominicis, Director Regional al UNICEF pentru Europa și Asia Centrală.
Cea mai mare rată a cazurilor de rujeolă este raportată în Kazahstan, cu 69 de cazuri la 100.000 de locuitori, însumând 13.254 de cazuri, conform ultimelor date disponibile. Kârgâzstan are a doua cea mai mare rată a cazurilor de rujeolă, cu 58 de cazuri la 100.000 de locuitori, însumând 3.811 cazuri. România, care a declarat săptămâna trecută epidemie de rujeolă la nivel național, are o rată de 9,6 cazuri raportate la 100.000 de locuitori, însumând 1.855 de cazuri.
Principala problemă: lipsa vaccinării
Scăderea cererii de vaccinuri, alimentată de informațiile false și neîncrederea care s-au acutizat în timpul și în urma pandemiei COVID-19, perturbarea serviciilor de sănătate și sistemele fragile de asistență medicală primară sunt unii dintre factorii care contribuie la această situație. Cele mai recente date arată că aproximativ 931.000 de copii din Europa și Asia Centrală au ratat în totalitate sau parțial vaccinarea de rutină în perioada 2019-2021. În Europa și Asia Centrală, rata de imunizare cu prima doză împotriva rujeolei a scăzut de la 96% în 2019 la 93% în 2022.
Pediatrul Mihai Craiu atrage atenția părinților cu privire la această boală. „Rujeola există și produce complicații. Grave. Unele mortale”, a scris acesta într-o postare pe grupul său Spitalul Virtual pentru Copii. Mulți părinți aleg să nu-și vaccineze copiii din mai multe motive. Unii consideră că aceste boli, ale copilăriei, existau numai în timpul comunismului sau apar în țări africane. Alții i-au dat crezare unui medic care spunea că vaccinarea produce autism. Ulterior i-a fost retras dreptul de a mai practica medicină.
„136.000 copii, peste o sută de mii, au murit în lume. De rujeolă. Din cauza scăderii ratei de vaccinare la nivel mondial. Din cauza lipsei de acces sau lipsei vaccinului, din cauza pandemiei, din cauza emoțiilor sau a ezitării părinților. Nu știu cât au câștigat copiii nevaccinați dar știu că un număr enorm au murit. Pentru sceptici le recomand o vizită la orice secție pediatrică de boli contagioase. Vor putea vedea copiii cu pneumonie rujeoloasă în aproape toate aceste secții din România. Fiți vigilenți și dacă aveți un copil cu erupție pe piele și febră mare mergeți la medic. Mai ales dacă nu are făcute toate dozele diverselor vaccinuri din Programul Național”, mai transmite Mihai Craiu.