CarteTeca2023: 35 de unități de învățământ din România au primit 6400 de cărți
CarteTeca2023: 35 de unități de învățământ din România au primit din partea Libris și Salvați Copiii 6400 de cărți. O donație în valoare totală de 200.000 lei.
Prin proiectul CarteTeca, inițiat în 2019 în parteneriat cu Salvați Copiii România și prin generozitatea cititorilor care aleg să doneze șanse la finalul fiecărei comenzi, Libris.ro își propune să doteze unitățile de învățământ din România cu volume actuale. Acestea pot să îi atragă pe copii și adolescenți către lectură. Până acum, în cadrul proiectului CarteTeca au fost donate peste 27.000 volume care au ajuns la peste 130.000 de elevi din 237 de unități de învățământ.
Cui se adresează CarteTeca
CarteTeca se adresează atât unităților de învățământ care dispun de o bibliotecă, unde se va întineri stocul de carte cu titluri actuale, dar și celor care nu au încă o bibliotecă funcțională, însă manifestă interes pentru lectură.
Volumele cu care sunt dotate bibliotecile școlilor câștigătoare sunt noi, actuale și atractive. Titluri interesante, cu care copiii și adolescenții rezonează și pe care doresc să le descopere dincolo de lecturile din programa școlară.
„Există multe biblioteci școlare care nu reușesc să asigure nici măcar necesarul pentru bibliografia școlară. Prin intermediul proiectului CarteTeca, reușim să aducem o pată de culoare în lumea unora dintre copiii care au nevoie de sprijin și de cărți noi pentru a putea înțelege mai bine lumea, pentru a se dezvolta armonios și a-și împlini potențialul” declară Laura Țeposu, CEO Libris.
Premii în valoare de 200.000 lei. 35 de câștigători
În ediția din 2023 s-au înscris 345 de unități de învățământ dintre care au fost selectați 35 de câștigători. Fondul de carte alocat pentru ediția din acest an a fost în valoare de 200.000 lei, iar valoarea totală a premiilor oferite în cele 5 ediții se ridică la peste 850.000 lei. 237 de biblioteci au fost dotate în total, în cadrul celor cinci ediții.
„În urma experienței pe peste 25 de ani a Salvați Copiii în școlile din comunități vulnerabile, atât din orașe, cât și din mediul rural am distins nevoia copiilor de a citi, de la povești până la istorie, geografie. Cu toate acestea, investiția în bibliotecile școlare este mică sau, uneori inexistentă. Cu toții știm că, atunci când vine vorba despre buget, cultura și educația stau la urmă” spune Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
Cele mai cerute titluri
Conform datelor CarteTeca 2023, cele mai dorite titluri în bibliotecile școlare, pot fi grupate în trei categorii.
Pe primul loc se regăsesc volume actuale de pe rafturile literaturii universale și române. E vorba de literatura fantasy, povești, basme, legende, poezie, dar și romane grafice sau inspirate de Holocaust.
Topul este completat de cărțile non-ficțiune, respectiv enciclopedii, atlase, dicționare, cărți de referință și materiale de sprijin pentru efectuarea temelor sau documentare. La mare căutare au fost și cărți de psihologie practică, povești terapeutice, volume de pe rafturile inteligență emoțională și dezvoltare personală.
Printre alegeri se numără și volume în limba engleză și cărți în limba maghiară.
Roald Dahl, J.K. Rowling și Jeff Kinney – cei mai doriți autori
Roald Dahl, autorul volumului „Matilda”, se regăsește pe primul loc al alegerilor câștigătorilor din acest an.
K. Rowling, cu aventurile pline de magie ale lui Harry Potter, continuă să fie la mare căutare în rândul elevilor.
Jeff Kinney este de asemenea un autor apreciat, care a stârnit interesul micilor cititori cu volumele din seria „Jurnalul unui puști”.
Topul celor mai „aleși” autori români contemporani
Alec Blenche, Alex și Cristina Donovici, Ioana Chicet-Macoveiciuc domină topul celor mai apreciați autori români. Din categoria autorilor români contemporani care se regăsesc în alegerilor câștigătorilor din acest an și nu sunt incluși în bibliografia școlară obligatorie se remarcă și Alina Arsene, Adina Popescu, Adina Rosetti sau Lavinia Braniște.