Care este bugetul familiilor pentru cadourile de sărbători. Ce-și doresc copiii de la Moș Crăciun
Ne mai despart doar câteva zile de cea mai așteptată perioadă din an. Copiii sunt cei mai nerăbdători și este evident de ce: vine Moș Crăciun. Ajutoarele lui de nădejde sunt părinții, așa că aceștia se preocupă deja să le îndeplinească celor mici dorințele. Care este bugetul familiilor pentru cadourile de sărbători aflăm din concluziile unui studiu realizat de Clubul Copiilor.
Uneori dorințele celor mici nu pot fi îndeplinite în totalitate. Totuși, părinții se chinuie să găsească ceva care să-i mulțumească. Și care să se încadreze în buget. La întrebările din chestionar au participat 432 de părinți, preponderent din mediul urban sau din localitățile satelit ale marilor orașe. În 2023 bugetul mediu per copil este de 195 lei. Acesta diferă semnificativ în funcție de numărul de copii ai familiei. Familiile cu un singur copil cheltuie pe cadouri în medie 217 lei per copil, față de 182 lei per copil pentru cei cu doi copii și 137 lei per copil pentru cei cu trei copii.
Comparativ cu anul 2022, bugetul de cadouri pentru anul 2023 rămâne neschimbat pentru majoritatea românilor (60%) din mediul urban. În schimb, un sfert din aceștia spun că bugetul de anul acesta este mai mic decât în anul precedent.
Ce-și doresc copiii de la Moș Crăciun
Cele mai populare cadouri în rândul părinților sunt jucăriile (64%) și cărțile (50%). Următoarele pe listă sunt jocurile (48%), hainele și accesoriile vestimentare (42%) și dulciurile (38%). Copiii își doresc în mare parte aceleași lucruri. Există însă câteva diferențe notabile: 13% își doresc un animal de companie, iar 8% își doresc bani. În funcție de vârstă, în 2023 copiii își doresc de la Moș Crăciun următoarele cadouri:
Copiii sub doi ani – jucării, cărți și păpuși, evidențiind interesul pentru stimularea creativității și interacțiunea cu obiecte de joc;
Copiii cu vârsta între doi și șase ani – jucării creative, jocuri și cărți, indicând nevoia de experiențe de joc diverse și de dezvoltare a imaginației;
Copiii cu vârsta între șase și 12 ani – jucării creative și jocuri de rol, reflectând interesul pentru construcție, jocuri imaginare și experiențe interactive. Începând cu această vârstă copiii și-ar dori să primească un telefon mobil, o consolă sau o tabletă, sugerând o diversificare a intereselor către tehnologie;
Copiii peste 12 ani – prioritățile se schimbă către telefon / tabletă / laptop, haine și accesorii, bani și consolă / jocuri video, reflectând evoluția intereselor către tehnologie, modă și jocuri electronice. În general se observă o tranziție de la jucării și cărți către tehnologie, modă și experiențe personale pe măsură ce copiii cresc în vârstă.