Cum poate fi salvată planeta de plastic, în viziunea elevilor. Cele mai bune idei au fost premiate
Concursul BANDA ASAP, organizat de Armata selectării atente a plasticului (ASAP) și Animest, și-a desemnat câștigătorii. Elevii și liceenii din București, județele Ilfov și Constanța au realizat lucrări pe tema reciclării, prezentând cum poate fi salvată planeta de plastic în viziunea lor.
A doua ediție a concursului a avut ca punct de plecare tema „2040. În România încă se mai aruncă plastic la gunoi. Un erou / O eroină decide să ia soarta plasticului în propriile mâini”. Elevii au avut la dispoziție două luni în care să-și prezinte viziunea în mod creativ, iar competiția a prins în rândul copiilor. Un număr record de 750 de creații au fost înscrise în concurs. 407 elevi de gimnaziu și liceu din Capitală și din județul Ilfov și 246 din județul Constanța au înscris o lucrare sau mai multe în ediția a doua a concursului BANDA ASAP.
Tema a fost exemplificată prin stiluri diverse de desen. Unii au ales eroi fantastici, precum „Cei 3 muschetari ai reciclării”, „Ninjaboy și invazia gunoiului” sau „Zâna plasticului”. Alții consideră că elevii, animalele sau chiar muzica vor vor salva planeta de plastic. Printre lucrări se numără și idei care arată puterea lui „împreună”, schimbarea fiind în mâinile locuitorilor acestei planete: „Tu ești eroul”, „Familia Reciclescu – eroi salvatori”.
Cele mai bune idei ale elevilor, premiate
Juriul concursului a fost format din experți în domeniul benzilor desenate și al ilustrației: Maria Surducan, Nini Tuan și Ligia Soare. Aceștia s-au declarat impresionați de cum vor elevii să se schimbe lucrurile pe viitor și de expresivitatea lor.
„Cu numărul mare de benzi desenate în înscrise în concurs a venit și varietatea ideilor, a stilurilor de desen, a poveștilor exprimate grafic, dar și a soluțiilor pe care participanții le-au găsit pentru problema plasticului. Rămân după această jurizare cu două idei care îmi întăresc încrederea în generația tânără: pe de o parte, puterea exemplului, prin care comunități întregi ajung să se implice, iar pe de altă parte, puterea grupului, care lucrează pentru un scop comun. Sunt convinsă că aceste benzi desenate au puterea de a motiva și de a da o lecție de implicare, dincolo de bucuria de a privi niște creații artistice frumoase realizate de copii talentați”, a declarat Ligia Soare, cofondator și coorganizator Animest.
Lista câștigătorilor arată astfel:
București
Riana – Teodora Rotaru, 15 ani, Colegiul Național „Iulia Hașdeu” – lucrarea „Nu putem continua așa”;
Teofor Chiță Ștefănescu, 12 ani, Școala Gimnazială „Elena Văcărescu” – lucrarea „O alegere poate schimba lumea”.
Ilfov
Sebastian Florentin Ion, 17 ani, Liceul Teoretic „Ioan Petruș” Otopeni – lucrarea „Luarea inițiativei”;
Mirela Cristea, 13 ani, Școala Gimnazială nr. 1 Ciorogârla – lucrarea „Eco – Bot”.
Constanța
Eva Pavlicu, 14 ani, Liceul Teoretic „Traian” – lucrarea „Arta plasticului reciclat”;
Maria Pintilie, 12 ani, Școala Gimnazială nr. 24 „Ion Jalea” – lucrarea „Angela, eroina plasticului”;
Alexandrul Ovidiu Bulf, 18 ani, Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Techirghiol – lucrarea Estrella salvează Pământul (plasticul este la modă);
Constantin Moldoveanu, 13 ani, Școala Gimnazială nr. 3 – lucrarea „Pământul trebuie salvat de plastic”.
Ediția a doua a competiției a venit și cu mai multe premii pentru toți cei implicați, față de ediția anterioară. Opt table interactive vor ajunge la școlile și liceele declarate învingătoare și câte un hoverboard pentru cei opt tineri câștigători. În plus, fiecare profesor care a înscris și ghidat în concurs elevii câștigători va primi un curs online de orientare privind cariera.