Fericirea trece prin stomac. E demonstrat științific
Un proverb din moși strămoși spune că fericirea trece prin stomac. Această afirmație este în zilele noastre demonstrată științific. Un studiu italian a arătat că oamenii sunt mai fericiți atunci când mănâncă paste.
Cercetarea a fost realizată de „Behavior & Brain Lab” din cadrul Universității de Limbi și Comunicare IULM, în colaborare cu Unione Italiana Food. Ea a analizat din punct științific mecanismele emoționale și neuronale care stau la baza bucuriei trăite în timp ce oamenii mănâncă paste. La studiu au luat parte 40 de persoane cu vârste cuprinse între 25 și 55 de ani, fără alergii alimentare. Cercetătorii au examinat reacțiile lor emoționale folosind metode neuroștiințifice și de urmărire a creierului, similare celor utilizate în detectoarele de minciuni.
Bucuria de a mânca paste, similară cu cea indusă de activitățile preferate
Cercetarea a demonstrat că mâncatul pastelor declanșează o stare emoțional – cognitivă pozitivă puternică și de durată. Ea poate fi comparată și considerată chiar superioară cu bucuria indusă de activitățile preferate, cum ar fi ascultarea muzicii sau urmărirea sportului. Profesorul Vincenzo Russo, fondator al Behavior & Brain Lab IULM, afirmă că pastele și fericirea sunt inseparabile, actul de a gusta și savura pastele stimulând cele mai pozitive amintiri și emoții.
Analizând obiceiurile de consum, studiul a constatat că oamenii asociază consumul de paste cu fericirea, împărtășirea în familie și prietenia. Aproximativ 40% dintre participanți consideră pastele ca fiind un aliment de confort, potrivit maltadaily.mt. Întrebați cu privire la emoțiile asociate cu pastele, răspunsul imediat a fost în mod covârșitor fericirea. Întrebați cu privire la emoțiile asociate cu pastele, răspunsul imediat a fost în mod predominant fericirea. Un procent uriaș de 76% dintre respondenți au afirmat că mâncatul pastelor îi face foarte fericiți. Constatările subliniază conexiunea emoțională pe care oamenii o au cu pastele și explică, practic, popularitatea lor durabilă.
Dicționar
Neuronal: care se referă la neuroni (element structural și funcțional de bază al sistemului nervos).