Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, la momentul bilanțului
Finalul programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii a fost marcat, în mod simbolic, astăzi, la Cinema Timiș. Oficialitățile orașului și ale județului au vorbit despre acest an și despre ce a însemnat el pentru Timișoara și viitorul cultural al acesteia.
Evenimentele și proiectele din cadrul programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii au reușit să atragă sute de mii de vizitatori. Municipalitatea, prin Centrul de Proiecte, a finanțat evenimente cu zeci de mii de participanți fiecare, dintre care amintim:
Pepiniera.1306 plante pentru Timișoara – 193.525 vizitatori
Deschiderea Timișoara 2023 și expozițiile aferente – 109.000+ participanți
„Timișoara 2023. Celebrarea orașului” – peste 80.000 de spectatori
Cazarma U – Proiectul „După sculptură / Sculptură după” – 70.000+ de vizitatori
Bienala Art Encounters 2023, ediția a 5-a – 25.000 vizitatori
În proiectele derulate, de care s-au bucurat atât de mulți oameni, s-au implicat peste 3.000 de voluntari. Aceștia au muncit mai bine de 30.000 de ore, iar mulți dintre ei și-au arătat dorința de a se implica în continuare în viața comunității. Mediul de afaceri a participat, de asemenea, la reușita programului. 50 de companii private au contribuit cu peste 20 milioane de lei contribuție (în bani și natură / barter bunuri și servicii).
Cât au costat toate proiectele și evenimentele organizate
Anticipând faptul că oamenii se vor întreba câți bani s-au investit în acest an pentru Timișoara Capitală Europeană a Culturii, primarul orașului, Dominic Fritz, a deschis acest subiect.
„Deși probabil întrebarea de pe buzele tuturor este câți bani s-au investit în această capitală, amintesc că programul a fost unul multianual. Sunt peste 20 de milioane de euro investiți de cei trei finanțatori pe toată durata proiectului, inclusiv anul acesta. În ceea ce privește Primăria Timișoara, pot să spun că doar anul acesta bugetul total pentru instituțiile de cultură și Centrul de Proiecte, fără investițiile separate, a fost de aproape 30 de milioane de euro, 145 de milioane de lei.
Din această sumă, jumătate a fost pentru acest an de Capitală Culturală. Dar cultura în Timișoara este finanțată într-un mod consistent oricum. Dacă vorbim de al doilea obiectiv al capitalei culturale și de expunerea națională și internațională, au fost peste 40 de mii de apariții având ca subiect doar capitala culturală în media. Și valoarea media doar a celor din presa națională a fost de 20 milioane de euro. Am apărut în multe publicații internaționale. De la The Independent la The New York Times. Deci Timișoara chiar a reușit să se impună pe scena internațională”, a declarat Dominic Fritz.