Nivelul sărăciei e alarmant și atrage incultura. Statistici triste
Copiii din România sunt mai afectați de sărăcie decât se credea până acum. Testele PISA arată că, între anii 2018 și 2022, decalajul dintre cei mai vulnerabili elevi și cei mai avantajați a crescut cu aproape un an de școală. În plus, nivelul sărăciei e alarmant și atrage incultura. Peste 75% dintre copiii de la sate nu au mers niciodată la un spectacol de Crăciun sau într-o excursie în vacanța de iarnă.
Decalajul dintre copiii vulnerabili și cei avantajați a fost generat de o scădere a performanței elevilor săraci, dar și de o îmbunătățire a performanței elevilor avantajați. Organizația Salvați Copiii a mai atras atenția în această direcție atunci când a arătat că rezultatele elevilor la Evaluarea Națională reflectă disparitățile și inegalitățile socioeconomice dintre regiunile de dezvoltare ale României.
„Dincolo de aspectele semnalate în prim-plan și care remarcă o stagnare în ceea ce privește capacitatea elevilor români de a înțelege un text și de a putea aplica cunoștințele de matematică și alte științe, România este indicată printre țările în care diferența generată de statutul socioeconomic s-a adâncit semnificativ în ultimii 10 ani, ca excepție de la tendința generală la nivelul OECD (unde această diferență a suferit doar o creștere minoră). Sărăcia ucide educația nu este un slogan. Ci realitatea dramatică a copiilor care provin din medii socioeconomice precare”, a avertizat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.
Șapte din 10 copii nu au fost vreodată la un spectacol de Crăciun
În contextul sărbătorilor care se apropie, World Vision România scoate la iveală o altă realitate tristă. Peste 75% dintre copiii de la sate nu au mers niciodată la un spectacol de Crăciun. Sau într-o excursie în vacanța de iarnă. Dar, evident, le-ar plăcea să o facă. Rezultatele ultimului sondaj realizat de fundație arată că:
Șase din zece copii de la sate (58,8%) nu au avut ocazia să viziteze un târg de Crăciun;
Un sfert dintre adolescenții din mediul rural (25.8%) vor să meargă pentru prima dată la un astfel de târg;
Trei sferturi dintre copiii de la sate (peste 75%) nu au mers niciodată la un spectacol de Crăciun. Aproape jumătate dintre adolescenți (45,2%) împărtășesc aceeași dorință;
Mai mult de șapte din zece copii din mediul rural (76,5%) nu au avut niciodată ocazia unei excursii în vacanța de iarnă. Peste jumătate dintre adolescenți (peste 53%) sunt, la rândul lor, dornici să trăiască această experiență de sărbători;
Opt din zece copii (peste 86%) nu au fost niciodată la cinematograf în vacanța de iarnă. Peste șase din zece adolescenți (60,6%) nu au avut parte de o experiență de acest gen.
În timp ce multă lume așteaptă cu bucurie și entuziasm sărbătorile de iarnă, pentru copiii din zonele vulnerabile această perioadă este una tristă, plictisitoare și stresantă.