Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național. Cazurile de infectare la copii, în creștere
Spitalele înregistrează în secțiile de pediatrie și boli infecțioase tot mai multe cazuri de rujeolă. Autoritățile se declară îngrijorate de situație și iau măsuri. Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național. De asemenea, pregătește o campanie de informare a părinților.
În țara noastră, potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Sănătății, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri de rujeolă, în 29 de județe. „Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național. Pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între nouă și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă”, transmit reprezentanții Ministerului Sănătății.
Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați. Uneori evoluția este gravă și pot apărea complicații. Ministerul Sănătății lucrează la o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare. „Menționăm că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%. Iar cu doza a doua de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani. Recenta adoptare a Strategiei Naționale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenite prin vaccinare”, mai transmit reprezentanții Ministerului Sănătății.
Ce este rujeola și cum se manifestă
Rujeola, cunoscută și sub denumirea de pojar, este o infecție virală și contagioasă. Ea este întâlnită destul de frecventă în copilărie. Afectează celulele pulmonare și faringiene și se răspândește foarte ușor prin tuse, strănut sau atingerea unei suprafețe contaminate. „Rujeola se manifestă, în principal, printr-o erupție cutanată care apare la aproximativ două săptămâni de la infectare. Petele roșiatice sunt răspândite pe tot corpul. În această etapă pacienții sunt foarte contagioși. Trebuie avut în vedere faptul că, uneori, la anumite persoane cu un sistem imunitar scăzut, se poate întâmpla ca erupția cutanată să nu se manifeste.
La nivel global, rujeola este principala cauză de deces în rândul copiilor. Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor estimează că aproximativ 160.000 de copii mor în fiecare an din cauza complicațiilor bolii. Toate cazurile de rujeolă, fie că vorbim despre copii sau adulți, trebuie raportate la medicul de familie. El are obligația de a le centraliza și de a informa autoritățile competente”, transmit medicii rețelei MedLife.