Moș Nicolae aduce cadouri în ghetuțe sau nuiele. Știți de ce face asta?
Moș Nicolae aduce cadouri în fiecare an în ghetuțele tuturor copiilor cuminți în noaptea de 5 spre 6 decembrie. Voi ați fost cuminți? Trece pe la voi Moș Nicolae? Cadourile primite cu ocazia acestei sărbători au propria lor poveste. Oare de ce sunt lăsate în ghetuțe şi de ce copiii răi primesc o nuieluşă?
Sfântul Nicolae a trăit în secolul al III-lea şi este printre cei mai populari sfinţi creștini. Acesta a fost un episcop al orașului grecesc Mira din Turcia în timpul Imperiului Roman. Datorită numeroaselor minuni înfăptuite de acesta el este cunoscut și sub numele de „Nicolae Minunantul” sau Sfântul Ierarh Nicolae. Crescut în spiritul creştinătăţii, acesta şi-a dat întreaga moştenire pentru a-i ajuta pe nevoiaşi. I se spune ocrotitorul copiilor și apărătorul credinței creștine.
Legenda lui Moș Nicolae
Obiceiul de a da cadouri de Moș Nicolae a apărut în urma unei legende legată de Sfântul Nicolae. Se spune că acesta a auzit că un nobil scăpătat nu putea să îşi căsătorească fetele din cauza sărăciei. Atunci Episcopul Nicolae ar fi lăsat un săculeț cu aur în fața ușii acestora de fiecare dată când una din fete urma să se mărite. Când ultima fică a ajuns la vârsta măritișului, nobilul a vrut să descopere cine îl ajută și a stat la pândă. Acesta l-ar fi văzut pe Episcopul Nicolae urcându-se pe acoperiș și aruncând un săculeț cu aur pe horn.
Sfântul Nicolae l-ar fi rugat pe tatăl celor trei fete să păstreze secretul însă acesta a povestit tuturor. De atunci, oricine primea un cadou neașteptat, îi mulțumeau Sfântului Nicolae. Tot legenda spune că Moş Nicolae apare pe un cal alb făcând referire la prima zăpadă care se așterne tot în această perioadă.
Nuieluşa primită de cei năzdrăvani are şi ea o legendă. Tradiție spune că Episcopul Nicolae i-ar fi dat o palmă lui Arie la primul sinod ecumenic (care a avut loc în anul 325, la Niceea). Palma a devenit un simbol folosit drept avertisment pentru cei năzdrăvani, iar mai târziu s-a transformat în nuielușă.
Sfântul Nicolae este cunoscut sub diferite denumiri în mai multe ţări europene. În Germania acesta era cunoscut sub numele de Nikolaus, în Belgia și Țările de jos era cunoscut drept Sinterklaas, iar în Luxemburg era cunoscut ca Kleeschen. În Anglia şi alte ţări din Europa de Vest a primit identitatea lui Moş Crăciun şi este sărbătorit în Ajunul Crăciunului.
ȘTIRI PENTRU COPII a aflat că peste 800.000 de români își serbează astăzi ziua de nume. Dintre aceștia 51.000 sunt bărbați cu derivatele Neculai, Niculai, Nicu, Nicușor, Nicolae, Nicoară. De asemenea peste 200.000 de românce poartă numele de Nicoleta, Niculina, Niculița, etc.
Dicţionar:
Sinod: întâlnire a conducătorilor bisericii ortodoxe pentru a discuta probleme religioase
Arie: cel care a spus în anul 325 la un sinod că Isus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale.