MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE. Aceste pietre din România cresc la fiecare ploaie
În lume există o mulțime locuri ale căror secrete nu au fost elucidate nici până în zilele noastre. ȘTIRI PENTRU COPII vă vorbește azi, la rubrica MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE, despre cum niște pietre, care sunt vizitate de o mulțime de turiști anual, cresc la fiecare ploaie.
Natura are puterea de a ne surprinde și nu ratează nici o ocazie de a face asta. Trovanții reprezintă un exemplu în acest sens, spunându-se despre ei că au capacitatea de a crește la fiecare ploaie. Cel mai probabil vă întrebați ce sunt trovanții. Vorbim practic de niște stânci cu forme bizare. Trovanții sunt depozite de nisip care de-a lungul timpului s-au cimentat și s-au modelat datorită agenților naturali. Ne referim aici la ploaie, vânt, etc. Trovanții mai sunt numiți și „pietre vii”. Denumirea vine de la faptul că, la fiecare ploaie, nisipul de prinde de aceste pietre și astfel își schimbă dimensiunea și forma.
Se crede că aceste roci au fost formate acum 6 milioane de ani, în urma unor cutremure. Oamenii de știință sunt de părere că aceste pietre au un conținut mare de minerale. La interior, un trovant are mai multe inele sferice și elipsoidale, asemănătoare cu cele are trunchiurilor de copaci.
Unde se găsesc cei mai spectaculoși trovanți din România
La noi în țară se găsesc mai mulți trovanți. Unii dintre cei mai interesanți se află în satul Costești, județul Vâlcea. Alții, la fel de spectaculoși prin formele pe care le au, se regăsesc în județul Buzău. Trovanții de la Ulmet sunt unii dintre cei mai reprezentativi, cunoscuți și accesibili trovanți din județ. Aceștia mai poartă numele de „Trovanții de la Bozioru” sau „Babele de la Ulmet”, potrivit Consiliului Județean Buzău. Spectaculoasa priveliște se află pe valea Bălănesei, la aproximativ un kilometru de satul Ulmet, comuna Bozioru.
Locul este cu adevărat unul de poveste și asta fiindcă trovanții au fel și fel de forme, care mai de care mai interesante și mai spectaculoase: sfere, ovoide, alungite, îngemănate. Unele forme pot fi asemănate cu reptile, păsări sau melci, dar și cu rachete, farfurii, tobogane etc.