Povestea celui mai bogat român din istorie. E incredibil ce a ajuns să facă
Înainte să existe topurile Forbes, pe care toată lumea le așteaptă an de an, pentru a vedea cine e cel mai bogat om din lume, în România s-a petrecut un caz nemaiîntâlnit. Aflați povestea celui mai bogat român. La el a apelat statul pentru a cere bani împrumut ca să depășească o criză economică. Vă puteți imagina?
Criza economică din anii 1929 – 1933 a făcut ca statul român să aibă nevoie de ajutor. Iar acesta a venit de la un român care a moștenit o avere incredibilă. Ioan C. Mihail, cunoscut drept Jean Mihail, a fost cel mai bogat român din perioada interbelică, potrivit retetesivedete.ro. El a moștenit averea imensă a tatălui său, Constantin Mihail. Acesta fusese unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri din Oltenia. De asemenea, două mătuși ale lui Jean Mihail au decis să-i lase lui averea dobândită. Se estimează că averea totală a românului era de peste un miliard de lei și mai bine de nouă tone de aur.
În vremea crizei economice, pe vremea când țara era condusă de regele Carol al II-lea, Jean Mihail a fost cel care a împrumutat statul. Pe lângă banii foarte mulți pe care-i avea, acesta deținea și multe proprietăți. În Galați, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Ilfov și Gorj. Tot a lui a fost și Castelul Zamora din Bușteni. De asemenea, pe Calea Victoriei din București deținea o vilă, iar în Prahova avea o casă.
Cui a lăsat cel mai bogat român averea sa
Printre lucrurile pe care le-a făcut de-a lungul vieții, se numără și construirea unui palat în Craiova. Acesta găzduiește azi Muzeul de Artă. Jean Mihail avea atât de mulți bani încât, la un moment dat, și-a dorit să acopere clădirea cu monede de aur. În acel palat a trăit și tot acolo a și murit, în anul 1936, singur, neavând soție sau copii. Deși avea bani, se spune că locuia într-o cameră neîncălzită.
De obicei, averea oamenilor rămâne copiilor, nepoților, partenerilor de viață, rudelor ori prietenilor apropiați. Ei bine, Jean Mihail a decis ca averea sa să rămână statului român. Dar nu oricum. În testament el a cerut ca pământurile să fie vândute țăranilor la prețuri mici, iar banii să fie investiți în școli, spitale și biblioteci, lucru care, din păcate, nu s-a întâmplat.