În urma solicitărilor primite de la medici, Organizația Salvați Copiii România a decis dotarea de urgență a Spitalului Municipal Gherla cu o masă radiantă, de necesitate vitală, în valoare de 28.000 de euro. Astfel, cu susținerea clienților Libris, medicii vor avea la dispoziție aparatură medicală performantă pentru oferirea îngrijirilor imediate după nașterea copilului. Aceasta le va permite stabilizarea și ținerea în viață a copilului până la realizarea transferului acestuia la o maternitate superioară.
În total, Salvați Copiii România a investit aproape nouă milioane și jumătate de euro în dotarea maternităților și secțiilor de pediatrie din țară.
“Masa nouă radiantă ne dă avantajul de a ventila corect un copil prematur. Asigură căldură, asigură monitorizare pulsoximetrică. E exact ce ai nevoie pentru a efectua o reanimare corectă”, a explicat Crișan Anca, medic neonatolog, șef compartiment neonatologie.
Donații de la cititori
Dotarea unității medicale din Gherla a fost posibilă prin donații de la cititorii de pe Libris.ro. Ei au plasat peste 800.000 de donații de-a lungul celor nouă ani de parteneriat dintre Libris și Salvați Copiii România. Aproximativ una din cinci comenzi plasate pe Libris.ro conține o donație. Suma strânsă în proiect este de aproape 650.000 euro, folosiți pentru 18 proiecte de dotare, desfășurate în 14 spitale din țară.
„Prematuritatea este o problemă serioasă, care necesită o intervenție adecvată. Echipamentele pe care noi le achiziționăm și le donăm spitalelor fac adesea diferența în viața nou născuților și a familiilor lor. Este un proiect care ne emoționează de fiecare dată. Ne bucură în egală măsură când vedem că sprijinul cumulat al clienților Libris se traduce în încă un echipament atât de important pentru o secție de neonatologie”, Loredana Tudor, Director de Marketing Libris.
Date statistice
Potrivit datelor finale ale INS, în anul 2021, rata mortalității infantile a arătat discrepanțele majore dintre județele țării.
Astfel, primele cinci poziții în top sunt ocupate de:
Tulcea (o rată a mortalității infantile de 11,1 la mia de copii născuți vii)
Sălaj (8,9 la mie)
Neamț (8,2 la mie)
Călărași (7,6 la mie)
Mureș (7,1 la mia de copii născuți vii)
Prin comparație, în București, unde sunt cele mai multe maternități de gradul 3, rata mortalității infantile a fost de 2,3 la mia de copii născuți vii. Este sub media națională de 5,2 la mia de copii născuți vii. Județele unde s-au înregistrat cele mai mici rate ale mortalității infantile, în 2021, sunt Teleorman – 2,4 la mia de copii născuți vii și Vâlcea, cu o rată a mortalității infantile de 3,1 la mie.