Elevii, îndemnați să fie ei înșiși, nu cine vor alții să fie. Sesiuni educaționale pentru prevenirea consumului de droguri
Asociația Telefonul Copilului, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, în parteneriat cu Agenția Națională Antidrog derulează proiectul „Nu-ți accidenta viața în consumul de droguri”. Prin intermediul sloganului „Fii cine ești, nu cine vor alții să fii”, elevii sunt îndemnați să fie ei înșiși.
În cadrul proiectului va fi dezvoltat un pachet educațional împreună cu experți în psihologia copiilor, toxicologie și științe juridice. El va fi apoi pus la dispoziția copiilor prin sesiuni educaționale în unități de învățământ din București și Ilfov. De asemenea, proiectul include și o campanie de prevenire a consumului de droguri. Ea va fi derulată online, sub sloganul „Fii cine ești, nu cine vor alții să fii”.
„Dezvoltarea durabilă înseamnă să avem grijă de generațiile actuale și viitoare. Problema consumului și traficului de droguri a luat amploare. Și trebuie să ne implicăm fiecare astfel încât să o combatem. Este al doilea proiect de anul acesta în care suntem parteneri pentru a încerca să oferim tinerilor repere solide astfel încât să nu cadă în capcană. Șansa la un viitor durabil al țării este să avem o abordare pozitivă, orientată către acțiune și parteneriat”, a declarat Consilierul de stat LaszlĂł Borbely, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.
Copiii află despre efectele negative ale consumului de droguri
Obiectivul principal al proiectului îl constituie creșterea gradului de conștientizare asupra efectelor negative ale consumului de droguri în rândul copiilor. De asemenea, proiectul urmărește să crească nivelul de informare. Atât al copiilor, cât și al părinților și cadrelor didactice asupra necesității implicării în prevenirea și combaterea acestui fenomen.
„În cazurile de consum de substanțe psihotrope pentru care copiii au solicitat, în anul 2023, consiliere psihologică din partea Asociației Telefonul Copilului, la linia dedicată 116 111 – Telefonul Copilului, 7 copii din 10 au raportat manifestări de anxietate, atacuri de panică, depresie, automutilare, ideație suicidară. Iar 2 copii din 10 au raportat tulburări psihotice. Precum halucinații vizuale și auditive, delir.
În fața acestei realități alarmante, apreciem drept vitală susținerea și continuarea programelor de prevenire a consumului de droguri în rândul minorilor. Proiectul lansat în parteneriat cu Agenția Națională Antidrog completează inițiativele comune care vizează siguranța copiilor. Mulțumim Secretariatului General al Guvernului – Departamentul Dezvoltare Durabilă pentru încurajarea acestei inițiative și susținerea financiară a acesteia”, a declarat Cătălina Surcel, Director Executiv, Asociația Telefonul Copilului.
Conform informațiilor existente în baza de date a liniei telefonice gratuite de asistență pentru copii 116 111, gestionată la nivel național de Asociația Telefonul Copilului, în perioada 1 ianuarie – 30 octombrie 2023 a fost înregistrată o creștere cu 53,84% a situațiilor semnalate de consum de substanțe psihotrope în rândul minorilor, în comparație cu întreg anul precedent. În cadrul proiectului, copiii vor învăța despre resursele pe care le au la dispoziție. Atât pentru a se informa, cât și pentru a primi consiliere specializată. Copiii vor afla că pot suna gratuit la 116 111, vor putea scrie la vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro și pe platforma online a organizației https://www.116111.ro/.