Ziua Recunoștinței. Ce semnifică această zi și cum e sărbătorită
În Statele Unite ale Americii, dar și în Canada, în fiecare an, în a patra zi de joi a lunii noiembrie este celebrată Ziua Recunoștinței. Este vorba despre o sărbătoare națională care simbolizează pacea, recunoștința și începutul sezonului sărbătorilor.
Sărbătoarea amintește de primele Zile ale Recunoștinței care au fost sărbătorite în 1619 și 1621. Atunci, coloniștii din Plymouth, Massachusetts, cunoscuți mai târziu sub numele de pelerini, au împărțit o masă cu indienii Wampanoag, care erau nativi pe acele meleaguri. Cel din urmă ospăț a fost organizat în onoarea ajutorului pe care pelerinii l-au primit de la nativii americani pentru a cultiva recolte și a supraviețui primei lor ierni aspre și a durat trei zile.
Mai târziu, președinții americani, inclusiv George Washington, John Adams și James Madison, au celebrat această sărbătoare. Oficial, Ziua Recunoștinței a fost stabilită ca sărbătoare națională în 1863, în timpul Războiului Civil, de președintele Abraham Lincoln. De Ziua Recunoștinței majoritatea americanilor se adună în familie. Împreună se roagă pentru mâncarea pe care o pot pune pe masă, pentru faptul că se pot întâlni, dar și pentru recolta din anul respectiv. Sărbătoarea este celebrată în cea mai mare parte a Americii de Nord, în Statele Unite și Canada. Ziua Recunoștinței este sărbătorită și în școli, potrivit independent.co.uk. Copiii învață despre sărbătoare și colorează imagini cu pelerini, curcani și Mayflower, nava cu care au sosit coloniștii.
Curcanul, un element reprezentativ pentru Ziua Recunoștinței
Ziua Recunoștinței este sărbătorită în principal, cum spuneam, luând masa în familie. Printre alimente se numără cartofii dulci, plăcinta de dovleac, porumbul dulce, legumele umplute cu diferite mixuri și sosul de afine. Un element reprezentativ pentru această sărbătoare este curcanul, a cărui carne nu lipsește de pe masa americanilor. Se estimează că 46 de milioane de curcani sunt sacrificați anual cu această ocazie. De asemenea, în fiecare an președintele salvează de la moarte un curcan.
O altă tradiție pe care americanii o păstrează este reprezentată de rugăciunea spusă înainte de a servi din preparatele pregătite. Toți membri familiei se țin de mână, iar rugăciunea este rostită fie de capul familiei, fie de către un oaspete. De asemenea, fiecare din meseni spune, pe rând, un motiv pentru care este recunoscător și pentru care-i mulțumește lui Dumnezeu în acel an.