MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE. Un oraș subteran antic ce adăpostea zeci de mii de oameni a fost găsit datorită unor găini
În lume există o mulțime locuri ale căror secrete nu au fost elucidate nici până în zilele noastre. ȘTIRI PENTRU COPII vă vorbește azi, la rubrica MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE, despre un oraș antic care a fost descoperit cu ajutorul unor… găini.
În Cappadocia, Turcia, a fost descoperit probabil cel mai mare oraș antic subteran din lume. Se crede că acolo au trăit peste 20.000 de oameni. Descoperirea a fost făcută de un om a cărui găini erau neastâmpărate și au intrat într-o gaură din peretele pivniței sale. N-a putut nici cum să le facă pe păsări să iasă de acolo, așa că singura soluție care i-a mai rămas a fost să spargă zidul. Așa a descoperit orașul antic Elengubu, cunoscut astăzi sub numele de Derinkuyu.
În spatele zidului spart se afla un tunel, iar la capătul său una din cele mai incredibile descoperiri istorice accidentale din ultimele secole. Orașul se afla la aproximativ 280 de metri sub pământ și are rămășițe ale civilizației pierdute. Mai mult de 600 de locuințe care se află la suprafață azi se mândresc cu intrări care fac legătura cu orașul antic. Cercetătorii au descoperit 18 niveluri de tuneluri. Orașul Elengubu avea de toate: case, o școală, o biserică, grajduri pentru vite, spații de depozitare, precum și crame.
Orașul secret, dotat cu sisteme de ventilație
În orașul subteran oamenii aveau apă, dar și aer curat. Asta datorită celor 50 de sisteme de ventilație care erau capabile să distribuie aer proaspăt în tot orașul. Se estimează că Elengubu a fost construit fie în secolul al XV-lea î.Hr., fie în secolul al VII-lea î.Hr., potrivit experților de la Made In Turkey. Aceștia sunt de părere că orașul era menit să ascundă locuitorii de dușmanii lor.
Deși aveau de toate, viața oamenilor nu era chiar ușoară. „Viața în subteran era probabil foarte dificilă. Locuitorii își făceau nevoile în borcane de lut sigilate. Trăiau la lumina torțelor și aruncau cadavrele în anumite zone desemnate”, a declarat un ghid pentru BBC, potrivit thesun.co.uk.