Copiii și tinerii, în vizită la Guvern. Își prezintă drepturile pe înțelesul lor
În 20 noiembrie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua Internațională a Drepturilor Copilului. Copiii și tinerii din Consiliul Consultativ al Copiilor din Fundația World Vision România și Consiliul Tinerilor din Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) sunt azi în vizită la Guvern. Ce fac? Își prezintă drepturile pe înțelesul lor.
Strategia națională pentru protecția și promovarea drepturilor copilului „Copii protejați, România sigură” 2023 – 2027 a fost adoptată recent. La elaborarea documentului au luat parte și copii și tineri, iar astăzi ei vor prezenta strategia pe înțelesul lor. Totul se concentrează pe trei aspecte: protecție, echitate în educație și participarea copiilor la luarea deciziilor. În a doua parte a evenimentului, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse organizează o ceremonie de semnare a primelor contracte care vizează aspecte importante. Este vorba despre Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a cărui componentă de Reforme sociale (C13) presupune crearea unei rețele de centre de zi pentru copiii expuși riscului de a fi separați de familie.
Agenda evenimentului
Evenimentul organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului are loc între orele 12:00 – 14:00, în Sala Transilvania a Guvernului României. Momentele cheie sunt următoarele:
Copiii și tinerii din World Vision România și FONPC prezintă Strategia pentru Drepturile Copilului pe înțelesul lor și pun întrebări autorităților;
Autoritățile răspund la întrebările venite din partea copiilor;
Cancelaria Primului Ministru;
Natalia – Elena Intotero, Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse;
Ligia Deca, Ministrul Educației;
Rareş Achiriloaie, Preşedintele Autorității pentru Protecția Drepturilor Copilului și Egalității de Șanse;
Ceremonia de semnare a primelor contracte PNRR/ C13/I1.
Sute de mii de drepturi ale copilului, încălcate
În vara acestui an Organizația Națiunilor Unite (ONU) a anunțat că, din păcate, între anii 2005 – 2022 au fost identificate 315.000 de încălcări grave ale drepturilor copilului în timpul conflictelor. De la începutul monitorizării, din 2005, ONU a verificat încălcările grave comise de părțile implicate în conflicte în peste 30 de situații de conflict din Africa, Asia, Orientul Mijlociu și America Latină. În același timp, ONU a verificat peste 16.000 de atacuri asupra școlilor și spitalelor. Și peste 22.000 de cazuri de interzicere a accesului umanitar pentru copii. Acestea sunt doar cazurile care au fost verificate. Este însă posibil ca numărul real de victime să fie mult mai mare. De asemenea, milioane de copii au fost strămutați din casele și comunitățile lor, și-au pierdut prietenii sau rudele sau au fost separați de părinți sau de cei care îi îngrijesc.