Studiu. O dietă creată pentru adulți îi face pe copii inteligenți
Un studiu scoate la iveală legături interesante între alimentație și copii. O dietă care a fost creată inițiat pentru adulți se pare că ar putea fi utilă și pentru copii, făcându-i pe aceștia mai inteligenți.
Dieta MIND se traduce drept Dieta mediteraneană pentru întârzierea afecțiunilor neurodegenerative. Ea reprezintă un regim alimentar care se bazează pe asocierea celor mai sănătoase diete din lume: dieta mediteraneană și dieta DASH, o abordare dietetică pentru a opri hipertensiunea arterială. Ambele diete sunt cunoscute pentru faptul că reduc riscul de boli cardiovasculare, diabet, sau boli asociate creierului.
Studiul despre care aminteam a scos la iveală faptul că dieta MIND este cea care le aduce beneficii și copiilor. Nu doar adulților. Având o alimentație sănătoasă, micuții se pot concentra mai ușor. Iar rezultatele la școală pot fi din ce în ce mai bune. „Am evaluat modul în care aderarea la aceste diete a fost asociată cu inhibiția atenției la copii – capacitatea de a rezista stimulilor care distrag atenția. Și am constatat că numai dieta MIND a fost asociată pozitiv cu performanța copiilor într-o sarcină de evaluare a inhibării atenției. Acest lucru sugerează că dieta MIND ar putea avea potențialul de a îmbunătăți dezvoltarea cognitivă a copiilor, ceea ce este important pentru succesul la școală”, a spus Shelby Keye, potrivit news-medical.net, care a efectuat munca în calitate de doctorand în cadrul Universității din Illinois Urbana – Champaign.
Ce alimente fac parte din dieta MIND
Concret, dieta MIND pune accent pe consumul de fructe și legume, pește, carne slabă, cereale integrale, nuci și semințe. În același timp, se evită consumul de produse cu conținut ridicat de sare, zahăr și grăsimi saturate. De asemenea, sunt evitate alimentele procesate. Dieta include și recomandări pentru alimente specifice. Cum ar fi legumele cu frunze verzi și fructele de pădure. Ele contribuie la sănătatea creierului. Deși s-a demonstrat că dieta MIND are efecte pozitive la adulți, foarte puține studii au fost efectuate la copii.
La unul din studiile efectuate pe copii au luat parte 85 de participanți cu vârste cuprinse între șapte și 11 ani. Aceștia au avut de completat, timp de șapte zile, un jurnal de dietă. La final a fost el a fost evaluat din mai multe puncte de vedere de către cercetători. Deși aceștia consideră că există o asociere între dieta MIND și atenția copiilor, spun că sunt necesare studii mai amănunțite în această direcție. În continuare, cercetătorii ar dori să studieze relația dintre dieta MIND și atenția la copiii mai mici, inclusiv la vârsta preșcolară. Ei vor să vadă dacă există diferențe în funcție de vârstă și dacă este implicat un efect de dezvoltare.
Dicționar
A inhiba: a împiedica, a frâna, a încetini un proces fiziologic, o reacție chimică etc.