În perioada 17 noiembrie – 17 decembrie are loc prima ediție a Lunii Neuroștiinței, un proiect al Romanian Science Festival (RSF). Este vorba despre o serie de evenimente online pentru elevi și cadre didactice, gratuite, în cadrul cărora neuroștiința este explicată pe înțelesul tuturor de cercetători și experți.
Neuroștiința prezintă tot mai mult interes, fiind tot mai aprofundată și discutată în spațiul public din România. Astfel, Luna Neuroștiinței deschide ușa spre explorarea creierului uman și a descoperirilor incredibile din acest domeniu cu ajutorul unor specialiști în domeniu care vor explica acest domeniu pe înțelesul tuturor. Timp de o lună, RSF invită publicul să se înscrie la evenimentele online pentru a beneficia de expertiză și inspirație, ghidați de cercetători și profesioniști din diaspora academică și din țară. Principalul invitat la Lunei Neuroștiinței este Profesorul Michael Thomas, Director of the University of London Centre for Educational Neuroscience.
Seria evenimentelor începe cu explorarea oportunităților de carieră în domeniu, aducând în prim – plan experiențe reale ale cercetătorilor români în acest domeniu plin de provocări și satisfacții. Apoi, participanții au parte de evenimente interactive dedicate neuroștiinței clinice, neuroștiinței educaționale și neuroștiinței computaționale.
„De la webinarii captivante și workshopuri interactive până la concursuri provocatoare, Luna Neuroștiinței oferă o paletă variată de evenimente potrivite pentru elevi, studenți și profesori. Fie că sunteți curioși să învățați, că vă aflați la începutul drumului în neuroștiințe sau căutați perspective noi în domeniu, veți găsi ceva captivant în această lună dedicată cunoașterii științei creierului”, transmit organizatorii.
Lista specialiștilor pe care îi veți putea cunoaște și alături de care veți putea învăța neuroștiința în perioada 17 noiembrie – 17 decembrie:
Luna Neuroștiinței debutează pe data de 17 noiembrie cu o discuție panel dedicată oportunităților profesionale pe care domeniul îl oferă. Evenimentul explorează posibilitățile de studii, dar și pașii pe care un absolvent în domeniu îi poate face pentru a devenii cercetător.
Specialiștii RSF dezbat perspectiva neuroștiinței asupra sănătății mintale, dar și a consumului de droguri. Tinerii, părinții și profesorii sunt invitați să participe pentru a înțelege știința din spatele unei funcționări sănătoase a creierului.
Data de 30 noiembrie aduce un webinar despre demență, o condiție complexă a cărei explorare oferă perspective fascinante asupra funcționării creierului uman.
Explorăm domeniul Neuroștiinței Computaționale și punerea sa în practică prin intermediul cercetării științifice desfășurate de Marius Pachitariu, conducător al unui laborator din cadrul prestigiosului institut de cercetare HHMI Janelia Research Campus, Virginia, SUA.
Multidisciplinaritatea neuroștiinței se oglindește în domeniul Neuroștiinței Computaționale pe care îl puteți explora pe data de 8 decembrie. Sub forma unei discuții panel, evenimentul dezbate intersecția dintre neuroștiință, informatică și inteligență artificială. Veți afla cum tehnologiile computaționale ne ajută să înțelegem complexitatea creierului, dar și cum anumite structuri și mecanisme neuronale au inspirat dezvoltarea inteligenței artificiale. Evenimentul este destinate atât celor încă neinițiați în aceste domenii, cât și celor deja experimentați.
Integrarea neuroștiinței în educație oferă înțelegere asupra modului de funcționare a creierul în procesele de învățare. Permite adaptarea metodelor la nevoile individuale. Deschide posibilități de optimizare a performanței școlare și de dezvoltare a competențelor cognitive, cu scopul de a îmbunătății practicile educaționale. Luna Neuroștiinței la RSF aduce pe data de 13 decembrie un workshop în limba engleză destinat studenților care doresc să afle noi strategii de învățare bazate pe cercetări științifice.
Un webinar dedicat profesorilor, dar și elevilor, care va prezenta expertiza unui cercetător renumit în domeniul Neuroștiinței Educaționale, care astăzi conduce unul dintre cele mai mari instituții de cercetare în acest domeniu. Profesorul Michael Thomas este directorul Centrului pentru Neuroștiința Educației, co-fondat de către University College London (UCL) și Birkbeck, University of London din Marea Britanie.
RSF provoacă elevii pasionați de artă vizuală să îndrăznească să exploreze neuroștiința prin intermediul competiției de pictură, desen, modelaj și sculptură – Sinapse Creatoare, Ediția I. Termenul limită pentru depunerea lucrărilor este 17 decembrie. Mai multe detalii regăsiți pe paginile de Facebook și Instagram Romanian Science Festival.
„Pentru mai multe detalii legate de desfășurarea Lunii Neuroștiinței la RSF și cum să vă înscrieți la fiecare eveniment, vă invităm să urmăriți paginile oficiale Romanian Science Festival pe Facebook, Instagram și LinkedIn”, mai transmit organizatorii.
Sursă foto: unsplash.com/Milad Fakurian
Sănătatea copiilor pe primul loc. Anumite practici vor fi interzise prin lege