Locuri de poveste din România. Cascada și Muzeul Pătrăhăițești
Locuri de poveste din România. Deși putem vizita locuri frumoase din afara țării, e important să știm că și la noi sunt o mulțime de obiective turistice, unele mai interesante decât altele. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Din cele 18 sate care formează comuna Arieșeni, din județul Alba, face parte și cătunul Pătrăhăițești. Acesta se află la peste 1.200 de metri înălțime. Accesul în localitate, care este considerată una dintre cele mai izolate așezări omenești, se poate face cu mașina, pe un drum forestier la aproximativ 5 km de la șosea. Localnicii sunt binevoitori, duc mai departe tradiția și meșteresc obiecte artizanale din lemn și țesături pe care, de obicei, le vedem la muzeele etnografice.
Cascada și Muzeul Pătrăhăițești
Pe lângă faptul că satul în sine merită vizitat, în zonă se află și o cascadă spectaculoasă. Cascada Pătrăhăițești, cunoscută și sub denumirea de Cascada Buciniș, are 14 metri înălțime și e structurată pe două trepte. „Pentru a ajunge la cascadă, trebuie să parcurgeţi 2 km (traseul este marcat), accesibil şi iarna, când zăpada e mică. Primăvara, când debitul apei este mai mare din cauza topirii zăpezilor, cascada Pătrăhăiţeşti are forma cea mai impresionantă, iar vara, împrejurimile acesteia sunt împodobite cu flori de brusture (floarea soarelui în miniatură)”, transmit reprezentanții comunei Albac.
De asemenea, dacă vizitați localitatea și cascada, nu se poate să plecați fără o amintire din Apuseni. Iar ea poate fi achiziționată de la Muzeul Pătrăhăițești. Tot acolo puteți descoperi și meșteșugurile tradiționale. Înainte ca lumea să evolueze atât de mult, majoritatea obiectelor de care oamenii se foloseau erau realizate de ei, din lemn. Pentru a păstra vie tradiția și pentru a populariza meșteșugurile specifice Țării Moților, oamenii continuă să realizeze astfel de obiecte, iar turiștii le pot achiziționa.