Copiii din diaspora învață limba română prin dans și cântece
Săptămâna aceasta s-au încheiat, la Roma, cursurile desfășurate la Școala Românească Muzică și Dansuri ROMA-NIA Academy, proiect demarat de către Asociația Roma-nia, condusă de Mihaela Bolog, solistă și profesor de canto cu o bogată activitate în Italia. Încheierea cursurilor a fost marcată de o festivitate de decernare a diplomelor și un spectacol pentru copiii din diaspora care au participat.
Peste 45 de copii din diaspora și tineri au frecventat cursuri gratuite de limbă română, canto, dans, istorie, religie și au primit diplome de participare. Festivitatea s-a încheiat cu un spectacol susținut de cei mici, alături de Grupul Vocal Roma-Nia. S-a început cu intonarea Imnului României, apoi copiii au cântat „Imnul Păcii”. Un moment muzical plin de emoții, realizat în colaborare cu Asociația Do Re Mi din Grecia și Armonia din Canada. Serbarea a fost completată cu alte melodii îndrăgite din repertoriul internațional și, spre entuziasmul publicului, cu dansuri tradiționale românești.
Copiii din diaspora au învățat limba română foarte distractiv
„Proiectul a fost un adevărat succes, comunitatea de aici ne-a primit cu brațele deschise, s-au mobilizat de fiecare dată când a fost nevoie. Inițial, cursul prevedea o participare de 15 copii din comunitate. Dar numărul a ajuns la 45, cererea a fost mare, iar spațiul la dispoziție s-a dovedit neîncăpător. Astfel că, din păcate, nu am mai putut primi alți cursanți!
Suntem bucuroși că am putut pune la dispoziția familiilor de români aceste cursuri binevenite. Ne dorim o continuitate a proiectului, pentru a răspunde solicitărilor părinților dar și a asigura rezultate pe termen lung. Vom continua cursul, cu resurse proprii, atât cât vom putea. Pentru copii și familii, Academia a devenit deja un punct de reper”, a declarat Mihaela Bolog, coordonatoarea cursurilor și Director al Roma-Nia Academy.
Părinții și copiii, încântați de evenimente
„Este un proiect reușit, fiica mea, de șase ani, vine cu plăcere la cursuri. A învățat să danseze și e mândră de tot ceea ce face. A făcut progrese mari la dansuri tradiționale. Mergem rar în România și este important pentru noi să menținem legătura cu țara. Prin participarea la proiect au reușit să asimileze mult, în puțin timp, iar noi, ca părinți, suntem foarte încântați”, declară Adina Andrici, mama Valentinei Antonia, de 6 ani.
„Chiar dacă nu suntem acasă, am adus un pic de Românie aici, la Roma, cu sprijinul doamnei profesoare Mihaela Bolog și al cadrelor didactice, toate foarte drăguțe. Fetița mea a avut ocazia să exerseze limba română, ceea ce e foarte important pentru noi. Dacă va decide într-o zi să se întoarcă acasă, va ști să vorbească românește”, a adăugat și Mioara Tănasa, mama Denisei, elevă la Roma-Nia Academy. „Sunt în Italia de când am 4 ani, dar mă simt româncă! M-am alăturat cursului și sunt una din elevii cei „mari” ca vârstă. Este o experiență minunată, eu vin de la Civitavecchia să fac cursurile, peste o oră de drum! Dar o fac cu drag, pentru că am descoperit cu câtă pasiune se fac lucrurile aici, Mihaela Bolog pune suflet în ceea ce face, îi mulțumim pentru că ne ajută să ne întoarcem la originile noastre”, spune o membră a grupului vocal Roma-Nia, care a participat și ea la cursuri.
Activitățile desfășurate la Roma-Nia Academy au fost finanțate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.