Instalație umană la finalul Întâlnirii Școlilor de Teatru din Europa la Timișoara
După o săptămână intensă, cu evenimente diverse pentru studenți, elevi și profesioniști, festivalul se încheie joi cu o prelegere, o dezbatere, un spectacol-lectură cu elevi de la Liceul de Artă „Ion Vidu” Timișoara, un spectacol al studenților din Hanovra și cu instalația performativă „Human Installation”.
Finalul festivalului Network – Theatre schools in Europe a adus în atenția publicului timișorean un proiect comun al studenților facultăților și academiilor de teatru din Europa invitate. Studenți de la Academia de Arte Performartive Baden-Württemberg din Ludwigsburg (Germania), de la Conservatorul Regal al Scoției din Glasgow și de la școala gazdă specializarea Artele Spectacolului – Actorie în limba germană, Facultatea de Muzică și Teatru (FMT) din cadrul Universității de Vest (UVT), Timișoara, România, alcătuiesc instalația performativă Human Installation. Aceasta anunță prezența unui software inteligent ce alege reprezentanți ai omenirii care vor depune într-o capsulă a timpului câteva mărturii ale existenței și preocupărilor lor. Instalația performativă surprinde momentul depunerii, deopotrivă fascinant și imprevizibil.
Instalație umană la finalul Întâlnirii Școlilor de Teatru
Conceptul este semnat de Diana Katharina, profesor asociat al Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara, secția actorie în limba germană. Activă în domeniul cultural și educațional, Diana Katharina este interesată în a crea cu fiecare ocazie punți de dialog între diferite ramuri ale artei. „Conceptul a luat naștere din dorința de a aduce împreună oameni din contexte diferite și de a-i angrena într-un proces comun, acela al realizării unei capsule a timpului care să reflecte lumea de astăzi, așa cum este ea percepută de cei care vor modela prin demersurile lor artistice diferite comunități și, de ce nu, chiar o întreagă societate”, explică aceasta.
Implementarea conceptului se bucură de o echipă cu o experiență vastă în arii precum performance-ul, teatrul, producția muzicală, mapping-ul și set design-ul. Coordonarea artistică a celor ce vor alcătui instalația performativă Human Installation este realizată de Kinga Ötvös. Kinga Ötvös este artist multidisciplinar activ în domenii precum performance-ul, teatrul și muzica. În prezent locuiește la Berlin fiind implicată în proiecte multidisciplinare cu ecou internațional. Unul din fondatorii Teatrului Postnațional Interfonic, Kinga Ötvös dispune de un limbaj artistic complex pe care îl transpune într-o gamă variată de manifestări artistice.
Unde poate fi văzută instalația
Dramaturgia aparține lui Carmen Tărniceru al cărei debut în acest domeniu poate fi descoperit pe platforma Teatrului Postnațional Interfonic în trilogia Flori de copii (regia Vlaicu Golcea). Pasiunea pentru scris este complementară inițiativelor întreprinse ca profesor asociat de limba română, traducător și blogger pentru diferite festivaluri de teatru din România.
Coloana sonoră, ce reprezintă un element central al instalației, este semnată de Adrian Marian. Artist vizual și producător de muzică electronică Adrian Marian (Lemarian) este unul din fondatorii grupului Psihodrom. Este și co-fondator al casei de discuri Psihodrom Records. Compoziția creată special pentru această instalație conturează o atmosferă cinematică ce oscilează între tonuri ambientale și glitch-uri.
Cartografierea instalației precum și componenta multimedia este asigurată de Electronic Resistance. În cei aproape 20 de ani de existență, studioul fondat la Timișoara în 2004 susține și participă activ la diferite evenimente și acțiuni culturale oferind soluții inovatoare și de impact la nivel național și internațional.
Human Installation poate fi vizionată joi, 16 noiembrie, ora 21:00, la ARChA (spațiu al Campusului UPT- Bulevardul Mihai Viteazu, nr. 1).
Întâlnirea Școlilor de Teatru din Europa a interesat mult viitorii actori
Spectacole, dezbateri, ateliere, spectacole-lectură în licee din Timișoara, conferințe și un performance comun – toate au alcătuit, timp de o săptămână, un eveniment de mare amploare: Network – Întâlnirea Școlilor de Teatru din Europa la Timișoara. Parte a programului cultural Sunlight Theatre, evenimentul a avut loc în perioada 10 – 16 noiembrie 2023. La Timioșoara au ajuns șapte școli de teatru europene din Austria, Germania, Marea Britanie, Polonia și România. Studenții europeni au prezentat spectacole proprii. De asemenea, au participat la workshop-uri, dezbateri și artist-talks. Elevi românii pasionați de actorie au prezentat spectacole-lectură sau participat la o Școală de Toamnă de Teatru.
Programul ultimilor două zile de festival a adus împreună la Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran”, spectacolele lectură ale elevilor de la Liceul Babel Timișoara. Au fost prezentate Casa din copac de Ovidiu Mihăiță și colajul Jocuri în curtea din spate de Edna Mazya și Ochii Annei de Luc Tartar – cu elevi de la Liceul de Artă „Ion Vidu” Timișoara. Seara, în Sala Teatrului German de Stat, s-a jucat spectacolul Anleitung ein anderer zu werden (Instructions to become another), prezentat de studenții Universității Private de Muzică și Arte a Orașului Viena. Iar Facultatea de Muzică și Teatru din Hanovra, Germania ne invită joi, de la 18, în Sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat, la Das Ereignis (Happening) de Annie Ernaux.
În ultima zi de Network a avut loc la HEI – House of European Institutes o prelegere cu László-Zsolt Bordos – Căutări estetice în școlile de teatru. Actorul în devenire continuă – o dezbatere cu Lucian Vărșăndan și Arno Kleinofen moderată de criticul de teatru Daniela Șilindean.