Se votează Pasărea Anului 2024. Speciile nu au fost alese întâmplător
De șase ani încoace Societatea Ornitologică Română (SOR) organizează o competiție inedită în care oamenii sunt invitați să voteze Pasărea Anului. În 2024 candidații înaripați sunt gâsca cu gât roșu, pelicanul creț și șoimul dunărean.
Campania a fost lansată în 14 noiembrie, iar iubitorii de păsări, și nu numai, au la dispoziție patru săptămâni să-și voteze favoritul. Procesul este unul foarte simplu și la îndemână. Voturile sunt reprezentate de reacții la postările de pe pagina de Facebook a Societății Ornitologice Române. Fiecare reacție pentru o imagine din albumul dedicat Păsării Anului 2024 înseamnă un vot pentru candidatul favorit. Urnele de vot se închid la finalul zilei de vineri, 8 decembrie, iar în 15 decembrie va fi anunțată Pasărea Anului 2024.
Gâsca cu gât roșu, pelicanul creț și șoimul dunărean nu au fost alese pur și simplu. „Alegerea celor trei candidați nu este întâmplătoare. Sunt specii de păsări periclitate, potrivit Listei Roșii a speciilor de păsări din România, pentru care SOR lucrează de peste 20 de ani și depune eforturi pentru conservarea lor și schimbarea mentalităților în rândul oamenilor”, transmit reprezentanții Societății Ornitologice Române.
Mai multe despre candidații pentru Pasărea Anului 2024
Gâsca cu gât roșu (Branta ruficollis) este o specie vulnerabilă și se confruntă cu un risc ridicat de dispariție în viitor. Asta din cauza scăderii continue a populației, din cauza distrugerii habitatului și din cauza exploatării excesive pe rutele de migrație. Specia cuibărește în Siberia, cu o populație semnificativă în peninsula Taimyr (aproximativ 70% din total), dar și în peninsulele adiacente Gydan și Yamal, fiind o migratoare pe distanțe lungi. Gâsca cu gât roșu este cea mai mică dintre speciile de gâște din Europa. Are un penaj negru, amestecat cu nuanțe de roșu – castaniu, conturat de dungi albe.
Pelicanul creț (Pelecanus crispus) este și el o specie aproape amenințată. Principala cauză a declinului acestei specii este pierderea habitatelor, deranjul și coliziunea cu firele electrice. Pentru a cuibări are nevoie de ape cu adâncimi mici și liniștite, departe de activitățile umane. În România, specia cuibărește în Delta Dunării alături de pelicanul comun, dar și în alte colonii, în complexul Razim – Sinoe și lacul Tașaul. În afara sezonului de reproducere, adulții și păsările imature se dispersează pe cursul Dunării. Folosesc lacurile mari și alte zone umede pentru hrănire.
Șoimul dunărean (Falco cherrug) are statut de specie Periclitată potrivit Listei Roșii a speciilor de păsări din România. Este un șoim mare, puternic, dar agil și rapid, agresiv și perseverent în urmărirea prăzii. Toate aceste calități i-au atras admirația, pasărea primind chiar numele de șoim sacru, dar i-au cauzat și declinul. Lipsa locurilor de cuibărit, deranjul, electrocutarea, coliziunea cu liniile de tensiune, braconajul și otrăvirea sunt printre amenințările cu care se confruntă specia.