Unitățile de învățământ, invitate să inițieze proiecte de prevenire a violenței
Ministerul Educației invită unitățile de învățământ preuniversitar să inițieze proiecte de prevenire a violenței și a infracțiunilor în mediul școlar. Pentru punerea în practică a ideilor din cadrul programului ministerul alocă bani pentru cel puțin 250 de școli.
Inițiativa urmărește să creeze un climat sigur, primitor și de susținere în școală și să îmbunătățească relațiile din comunitatea școlară. De asemenea, printre obiective se numără și încurajarea preșcolarilor și a elevilor în ceea ce privește raportarea faptelor de violență, adoptarea unor strategii de susținere a victimelor și descurajarea comportamentelor violente ale autorilor. Îmbunătățirea abilităților sociale și emoționale ale preșcolarilor / elevilor și conștientizarea consecințelor asociate săvârșirii faptelor de violență sunt alte obiective ale programului de prevenire a violenței și infracțiunilor în mediul școlar.
Ministerul Educației alocă 1.407.473 de lei pentru cel puțin 250 de școli. Numărul estimativ al beneficiarilor este de 20.000 de elevi și 10.000 de părinți, iar unitățile de învățământ se pot înscrie în program până în 10 decembrie, la Centrele Județene de Resurse și Asistență Educațională și la Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională. Instituțiile vor selecta unitățile de învățământ și vor sprijini desfășurarea activităților.
„Încurajăm parteneriatele cu organizații nonguvernamentale, instituții publice și alte entități. Bugetul maxim care poate fi alocat unei unități de învățământ este 4.000 de lei. Programul de prevenire a violenței și a infracțiunilor în mediul școlar se va desfășura pe parcursul anului școlar 2023 – 2024”, transmit reprezentanții Ministerului Educației.
Sugestii de activități
Pentru a veni în ajutorul unităților de învățământ care vor să prevină violența și infracțiunea, Ministerul Educației vine cu câteva sugestii de activități:
Activități de cunoaștere și dezvoltare a coeziunii colectivelor școlare;